Ana SayfaDİŞİTAL GİRİŞİMLEREşitlikçi Reklam Mümkün: Unstereotype Alliance Türkiye Platformu

Eşitlikçi Reklam Mümkün: Unstereotype Alliance Türkiye Platformu

Reklamda Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Kurulu (RTCEK) öncülüğünde, UN Women koordinasyonuyla kurulan Unstereotype Alliance Türkiye platformu, reklam ve medya içeriklerinin eşitlikten yana değiştirilmesi için çalışmalar yürütecek.

Birleşmiş Milletler Kadın Birimi’nin (UN Women) tüm ilgili kuruluşları bir araya getirerek oluşturduğu Küresel Unstereotype Alliance Platformunun Türkiye bölümünün lansmanı 13 Aralık Cuma günü İstanbul’da yapıldı. Reklamda Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Kurulu (RTCEK) öncülüğünde, UN Women koordinasyonuyla yürütülecek olan iş birliği platformunun açılışına Reklamverenler Derneği (RVD) Başkanı Ahmet Pura ile UN Women Avrupa ve Orta Asya Bölge Direktörü Alia El-Yassir ev sahipliği yaptı.

UN Women tarafından yürütülen Unstereotype Alliance girişimi, dünya çapında reklam verenlerin, markaların ve şirketlerin bir araya gelerek toplumsal cinsiyete dayalı kalıp yargıların medyada ve reklam endüstrisinde değiştirilmesi, daha pozitif ve eşitlikçi bir reklam anlayışının yaygınlaşması için çalışmalar yürütecek.

“Toplumsal cinsiyet eşitliğinde dönüşümün öncüsü olacağız”

Cuma günkü etkinlikte açılış konuşmasını yapan RVD Başkanı Ahmet Pura, yapılan çalışmaları şöyle açıkladı: “Bugün sadece Türkiye için değil, tüm dünyada toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda önemli bir adım attık. Reklam sektöründe imza atacağımız toplumsal cinsiyet eşitliği konusundaki çalışmaların, ileride farklı sektörlerin ve yasal düzenlemelerin önünü açacağına olan inancımız tam. Bu vesileyle sektörün tüm paydaşlarını iş birliğine davet ediyorum. Reklam ajanslarının ve reklamverenlerin kampanya hazırlık süreçlerinde gereken özeni göstermesi en güçlü adımlardan biri. Bunun yanında akademisyenlerin eğitim süreçlerinde bu konuyu vurgulaması, medyanın yönlendirici konumda görev alması büyük önem taşıyor. Elbette en kritik görev izleyicilere, takipçilere düşüyor; sektörün çalışmalarını denetleyecek, uyarılarda bulunacak olanlar yine izleyicilerimiz.”

“Çalışmalarımız bir dünya projesine dönüşecek”

UN Women Avrupa ve Orta Asya Bölge Direktörü Alia El-Yassir konuşmasında ““Unstereotype Alliance Türkiye platformunun kurulması yalnızca Türkiye ve bölge için değil, medya ve reklamlardaki zararlı kalıp yargıların ortadan kaldırılması amacı taşıyan Unstereotype Alliance’ın küresel çabaları için çok önemli bir kilometre taşıdır.” sözlerine yer verdi.

RVD Başkan Yardımcısı Ayşen Akalın ve UN Women Türkiye Ofisi Programlar Müdürü Zeliha Ünaldı, Unstereotype Alliance’tan bahsederek, Türkiye’de kurulan çalışma yapısının detaylarını aktardı.

Türkiye’deki çalışma yapısına liderlik edecek olan firmalar: Avon, Coca-Cola Colgate-Palmolive, Eczacıbaşı Holding, Eti Gıda, Johnson&Johnson, Kantar Media, Koç Holding, P&G, Publicis Groupé, Unilever, Vodafone, WPP.

Unstereotype Alliance Platformunun Hedefleri

  • Çeşitlilik ve kapsayıcılığı ön plana çıkararak iş ortamlarında kalıp yargılardan uzak bir çalışma kültürünün teşvik edilmesi,
  • Reklam içeriğinde klişelerden arındırılmış eşitlikçi tasvirler için şirketlerin uyması gereken ilke ve kılavuzların geliştirilmesi,
  • Halk arasında farkındalık yaratan iletişim yolları ile kalıp yargılara ve ayrımcılığa son verecek olan eylemlerin teşvik edilmesidir.

 

 

 

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Must Read