Ana SayfaMansetRegl İznini Tartışsak Da Mı Saklamasak?

Regl İznini Tartışsak Da Mı Saklamasak?

İngiltere’de yakın zamanda yapılan bir ankete göre, çalışanların dörtte biri, yöneticilerinin regl ağrılarını veya PMS semptomlarını meşru bir rahatsızlık olarak kabul etmeyeceğinden çekinerek, işe gitmemelerinin gerçek nedenleri hakkında yöneticilerine yalan söylediklerini itiraf etmişler. – İnsan düşünmeden edemiyor, bu anket ülkemizde yapılsa oran kaç çıkardı…

Japonya ve Güney Kore 50 yılı aşkın bir süre önce bu izni uygulamaya koyan ülkeler arasında. Avrupa’da ise, regl izni tartışmalı bir konu. Kadınların “zayıf ve verimsiz işçiler olduğu” algısını arttıracağı ve erkek çalışanların ayrımcılığa uğrayacağı yönünde endişeler dile getirilmektedir. Bu endişeleri gidermeye yönelik öneriler de vardır. Örneğin, her iki cinsiyetten insanlar adına, ek tıbbi izin sağlamak gibi…

Ülkemizde de regl izni yasal değil. Ancak, İzmir Barosu, Tunceli Belediyesi ve Zomato gibi bazı kurumlar inisiyatif kullanarak kadın çalışanlarına regl izni tanıyor.

Öte yandan, McKinsey Global Institute tarafından 15 ülkede, 18.000 kişi ile yapılan bir araştırma, otomasyon, yapay zeka ve robotik konularının yaygınlaşması ile yaratılacak işlerin yanı sıra kaybedilecek iş türlerini ortaya koydu. Sonuç olarak giderek daha önemli hale gelecek olan üst düzey becerilerin türünü ortaya çıkardı. Temel bilişsel becerilerin yanı sıra manuel ve fiziksel becerilere duyulan ihtiyaç azalacak, ancak teknolojik, sosyal ve duygusal becerilere talep artacak.

Güven için ilham vermek ve empati önemi her geçen gün artan yetkinlikler arasındayken regl izni konusundaki kişisel düşüncem, her kadın bu dönemde farklı şekilde ve derecede etkilendiğinden, resmi bir izin olmasa bile, halden anlamak bedava! – “Anlayan mı var?” diyebilirsiniz 😊 Bu durumda, yönetici-çalışan arasındaki güven ilişkisi olmazsa olmaz oluyor.

Yöneticiler, adet sancısı sebebiyle devamsızlık yapacağını bildiren bir çalışana nasıl yaklaşmalı? İşverenin yükümlülükleri arasında regli izni vermek olmalı mı?  Bu konuyu ne kadar tartışırsak, işyerinde bu konuyla alakalı yargılayıcı davranışların ve önyargıların önüne geçebiliriz, çalışanları ve yöneticileri eğitebiliriz diye düşünüyorum. Ya siz? 😊

Kaynaklar:

https://www.bloodygoodperiod.com/employers-research

http://www.tunceli.bel.tr/icerik/25/966/belediyemizden-ucretsiz-regl-izni.aspx

https://www.izmirbarosu.org.tr/HaberDetay/1697/baromuz-kadin-calisanlarina-menstruasyon-regl-izni-verme-karari-aldi

https://twitter.com/zomatotr/status/1292405587481890816

https://www.mckinsey.com/industries/public-and-social-sector/our-insights/defining-the-skills-citizens-will-need-in-the-future-world-of-work

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Must Read