Ana SayfaDİŞİTAL BİLGİLERİyilik SağlıkNeden Sevişirken Canım Yanıyor?

Neden Sevişirken Canım Yanıyor?

(Elena Rossi’nin theyoniempire.com’da yayınlanan yazısından Türkçe’ye çevrilmiştir.) 

(Çevirenin notu: Rossi’nin ‘pussy’ olarak kullancığı kavram bizde hala ‘aşırı argo’ olarak kabul edildiğinden, ‘kuku’ deyip dememe konusunda da emin olamayıp, uzun fikir yürütmeler sonucu orijinal metnin kaynağına da saygıyla, ‘yoni’ olarak tercüme edildi. Konuyla ilgili yapıcı yorumlara ve daha ileri fikir yürütmelere açığız!)

Bazen, seks can yakar. Cinsel ilişki sırasında rahatsızlık ya da acı duyulur, vulvada şişkinlik veya hassasiyet hissedilir. Bunun birçok sebebi olabilir. Jinekoloğunuza sorduğunuzda ya da Google’da ‘vajinal ağrı’ diye arattığınızda endometriyozis, kondomlara veya kayganlaştırıcılara karşı gelişen alerji, cinsel yolla bulaşan hastalıklar, menopoz, kanser tedavilerinin yan etkileri, kistler, vajinal kuruluk, vajinal yırtıklar, sistit, vajinismus gibi pek çok sebebin olabileceğini görürüz.

Ancak ya bunlardan hiçbiri bizim için geçerli değilse ve yine de sevişirken rahatsızlık veya acı duyuyorsak?

Yaşam tarzımız, tercihlerimiz, özellikle yatak odasındaki seçimlerimiz bazen seks sırasında hissedilen ağrının sürmesine neden olur.

Ağrı, vücudun stresle başa çıkma mekanizmasıdır. Bedenimizin verdiği bu acılı mesajlar, bir şeylerin doğru çalışmadığının göstergesidir ve ağrılar da, vücudumuzun ilgi ve değişim ihtiyacı içindeyken bizimle konuşma biçimidir.

Kadınlar sıklıkla seks sırasında bilinçsizce vajina içerisindeki kaslarını sıkarlar. Kasların sertleşmesi ve ‘donma’ tepkisi, vücudun korkutucu ya da hoş karşılanmayan bir şeye verdiği doğal bir tepkidir. Vajina içerisinde sürekli bir biçimde hissedilen rahatsızlık da uyuşukluk, hassasiyet, kayganlığın azalması, hatta vajinal enfeksiyonlar veya kronik vajinal kas spazmları/ağrıları gibi durumlara dönüşebilir. Aslında vajina, kendini korumak için bir tür kalkan geliştiriyordur ve penetrasyon da zorlaşıyordur.

Bir kadının seksüel rahatsızlıkları yalnızca fiziksel durumlardan değil, aynı zamanda yaşam tarzından, tercihlerinden ve kişisel ilişkilerinden de etkilenmektedir.

Yeterince vurgulayamadığım konu, kendimiz için doğru bir Yoni ortamı oluşturabilmekle ilgili. Tanrıça atölyeleri ve online orgazmik kurslar bir yana, gerçekten de ne kadar cinsellik üzerine çalıştığınız ya da Yoni’nizle ne kadar squat yaptığınız çok önemli değil! Eğer toksik bir Yoni ortamına sahipseniz, seksten keyif alamaz, haz duyamazsınız.

Haz için atacağınız ilk adım, seks hayatınıza dürüstçe dönüp bakmak ve bedeninize nerede saygısızlık ettiğinizi ve gerçek ihtiyaçlarınızla nasıl uyumlanamadığınızı fark etmek olacaktır.

Seks terapisiyle yıllar geçirip, bütün seks kitaplarını okuyup, piyasadaki tüm kayganlaştırıcıları deneyebilirsiniz ama hayatınızda gerçek değişimler yapmaya niyetlenmediğiniz sürece başarısız olmaya devam edersiniz. Bu açık denizde can yeleğiniz olmadan batmamaya çalışmak gibi olur. Toksik bir Yoni ortamını tanımlamak ve anlamak, seks hayatınızı iyileştirmenin ilk adımıdır.

Eğer vajinal ağrı ve rahatsızlık hissediyorsanız, vücudunuzun neden öz-savunma mekanizmalarını harekete geçirdiğini ve neden acı çektiğinizi anlamanız için ipuçlarına göz atın.

İşte doktorların sizinle tartışamadığı şeyler:

  • Yıllar boyunca süren, kadın hazzını ve libidosunu öldüren geleneksel seks,
  • Bazen yıllar süren, ilişki içerisinde rıza dışı seks. Kadın uyarılmadığında bile vajinal penetrasyonun gerçekleşmesi,
  • Arzulanmayan bir partnerle seks ve ilişki sırasında hiçbir zaman tam olarak uyarılamamak,
  • Tahrik olmak ve vücudun iyice açılması için gerekli ön sevişmenin yokluğu veya azlığı,
  • Vajina tamamen uyarılmış, ıslak ve açık olmadan ilişkiye girmek,
  • Yeterince tahrik olmamak/uyarılmamak veya menopoz gibi nedenlerle vajinanın doğal kayganlığının olmaması. Gerekli ıslanmayı sağlamak için kayganlaştırıcılar kullanılması,
  • Sürekli olarak nezaket, sevgi ve bakım içermeyen istenmeyen veya agresif seks,
  • Kişisel konforunuzun dışına çıkıldığı halde sırf partnerinizi memnun etmek için sekse devam etmek. Seksin amacının partnerinizi tatmin etmek olduğunu düşünmek. Partnerin sizin vajinanızı kullanarak mastürbasyon yaptığını hissetmek. Seks sırasında sıkılır ve zihninizden başka düşünceler geçmeye başlar, seksin bitmesini bekleyemezsiniz,
  • Partnere karşı duyulan güvensizlik,
  • Partner ile duygusal bağlantı yoksunluğu. Sadece partneri tatmin etmek için ilişkiye gitmek. Partnerin alkolik/uyuşturucu bağımlısı/sevgisiz/aldatan/tacizkar/saygısız/ilgisiz/sıkıcı biri olması,
  • Bedeninizin partnerinizden korkması ve ona güvenmemesi,
  • Tekrarlayan mantar enfeksiyonlarının varlığı ve ilişki sırasında enfeksiyonları düşünmeden duramamak,
  • Fiziksel partner uyuşmazlığı. (Örneğin çok büyük penis vs.)
  • İyileşmemiş çocukluk korkuları ve utançları, seksi kötüleyen dini bir eğitim, seksle ilgili utanç verici düşünceler. Rahatlayamaz ve içten içe yanlış bir şey yaptığınızı düşünüp durursunuz…
  • Kendiniz için sağlıklı sınırlar koyamamak. İstemediğinizde, hatta acı çektiğinizde bile hayır diyememek. Bununla ilgili konuşamamak, hatta zevk alıyor taklidi yapmak. Sarhoşken seks yapmak,
  • Cinsel yönelimden emin olmamak. Tam olarak arzuladığınızdan emin olmadığınız partnerlerle sevişmek,
  • Haz hissine yönelmek için tamamen gevşemek yerine orgazm olabilmek için vücudu ve vajinayı kasmak,
  • Utanç verici olduğunu düşündüğünüz bir durumda seks yapmak. (Partneri aldatıyor olmak ya da evlenmeden önce sevişmek gibi…)
  • Partnerinizin sizi arzulamaması, sevilmediğinizi hissetmek. Kalpteki acıdan korunmak için de vücut kendini kasar!
  • Yakın zamanda doğum yapmış olmak ya da pelvik taban ameliyatı geçirmiş olmak. Bu durumda vücudunuz tamamen iyileşmeden seks yapmaktan ve acıdan korkuyor olabilirsiniz,
  • Daha önce vajinal seks yapmamışsınızdır, anal/oral seks yapıyorsunuzdur ve partnerinizin yanlışlıkla vajinanıza girmesinden korkuyorsunuzdur,
  • Vajinal kasları gerecek şekilde seks oyuncağı kullanıyor ya da agresif mastürbasyon teknikleri ile bedeniniz henüz hazır olmadan penetrasyona geçiyorsunuzdur,
  • Hamile kalmaktan korkuyor olabilirsiniz,
  • Artık partnerinizi sevmiyorsunuzdur, aldatıyorsunuzdur ya da bir başkasına aşık olmuşsunuzdur,
  • Bedeninizden utanıyorsunuzdur ve seks sırasında bedeninize bir türlü güvenemiyorsunuzdur. (Örneğin daha zayıf görünmek için karnınızı içeri çekiyorsunuzdur ya da özellikle karanlıkta sevişiyorsunuzdur.)
  • Beceriksiz bir partneriniz vardır ve ona size haz verecek şeyleri söylemeye çekiniyorsunuzdur. Dürterek, sertçe parmaklayarak, çok hızlı girip çıkarak farkında olmadan sizin bedeninizde rahatsızlık yaratıyor olabilirler,
  • Taciz, tecavüz gibi kötü deneyimlerden sonra pelvik taban kaslarında psikosomatik korku ve gerginliğe bağlı olarak seksin acı dolu anıları ve tepkileri tetiklemesi,
  • Partnerinizin vücut sıvılarına, kondomlara, seks oyuncaklarına ya da kayganlaştırıcılara karşı alerjinizin olması,
  • Temiz olmayan seks oyuncakları, kirli eller ve kesilmemiş tırnaklar gibi hijyenik olmayan faktörlerin varlığı,

 

Yoninin sesini dinle. Sana neler söylüyor? Senden neler istiyor?

Kendimizi iyileştirmemiz için, neyi iyileştiriyor olduğumuzu, iyileşmenin nereden geldiğini anlamamız gerek. Acımızı yaratan şey, çoğunlukla bizim hareketlerimizdir. Yarattığımız ve yaşamımızda izin verdiğimiz Yoni ortamını oluşturmak için sorumluluk almalıyız.

Vajinal ağrı ve rahatsızlığın birçok nedeni olabilir. Asla kendi kendinize teşhis koymayın, önce bir doktora danışın. Bu konuları jinekoloğunuzla, terapistinizle veya pelvik taban uzmanınızla konuşmaktan çekinmeyin.

Yazının İngilizce orijinali: Why Does My Pussy Hurt During Sex
Tercüme: Duygu İslamoğlu

 

 

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Must Read