Ana SayfaDİŞİTAL SESLERFeminizm: Samanlık seyranı

Feminizm: Samanlık seyranı

Sözde hayatın tadını çıkardığınızı düşündüğüm bir anda anne oldum. Anne olduktan sonra sözde bir feminist olduğumu gördüm. Hiçliğimin içinde debelenip dururken neleri göremediğimi anne olduktan sonra anladım.

Belki çoğu kadın bu sıkıntıları yaşıyor ve sadece anne olmakla yetiniyor. Aile içinde anne de çalışan rolünü üstlense bile, babanın hayalleri ve yaptıkları adımlar önemseniyor.

Kızıma okuduğum hikayeler beni o kadar güçlü kılmaya başladı ki neden ben böyleyim diye sorgulamaya başladım. Ona vereceğim en büyük miras hayallerinin peşinden gitmesini istememse, ben neden bunu yapamıyorum? Kötü kelimeler yada davranışlar bir çocuğun geleceğini etkiliyorsa, hayallerini kaybetmiş bir anne nasıl etkilemez ki…

Hayal kurmayı bile unuttuğum bir dönemde bir yerden başlamalıyım dedim. Çevremde herkesin yaptıklarımın geçici bir heves olarak görüldüğünü biliyorum. Çünkü siz sadece “iyi bir insan ve anne” olarak sıfatlandırdıkları bir kişiliksiniz artık.

Erkek sözde hayal kurar ve gerçekleştirir. Doğumumuz itibariyle farklı kulvarlarda yetişiyoruz. Küçük yaşta su satmaya gönderilen bir erkek çocukla pazarda elinizde bez bebekle karşılaşıyorsunuz. O davul zurna eşliğinde sözde erkekliğine adım atarken, siz kasık ağrılarınızı gizliyorsunuz.

Bir gün bir yerde kesişiyor hayatınız, o hayallerinden vazgeçmiş en küçüğünden en büyüğüne ekonomist olmuş, siz de hayatta çalışan bir kadın rolüne sahip olsanız da bir anne ve ev düzeni uzmanı…

Oyuncaklar ayrı alınmış,kitaplar ayrı okunmuş, kıyafetler ayrı seçilmiş, duygular ayrı ifade edilmiştir. Sizi bulaşık makinesi yerleştirirken, babasını tamirle uğraşırken gören çocuğunuz kafasındaki düzeni baştan kurmuştur. O yüzden hayatı paylaştığınız insan sizi hep orada görür; annesine baktığı pencereden…

Öğretiler cinslerimiz arasında bir baskı yaşatsa da ortak alanda var olan en büyük acı, hayallerini kaybeden insanlar olduğumuz. Eşit bir zihniyetle yaşamını devam ettiren bir aile neredeyse yok denecek kadar az. Bunu var eden insanların geleceğe bakışı, çocuklarının gözünde yavaş yavaş demleniyor. Eşitlikle oluşmuş bir varlık, karşındaki  varlığın hayallerine eşit haklar sunar! İki gönül bu ruhla bezenmiş ise hayaller harman olur, samanlık seyran !

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Must Read