Şirketler bunu değiştirmek için çalışmıyor olabilir… Yine de kadınlar kültürü değiştirmek için bazı adımlar atabilirler!
ABD’de mühendislik fakültelerinden mezun olan erkekler %80’lik dilimi oluştururken, mezunların yalnızca %20’si kadın. Bu fakültelerden mezun olan kadınların çoğu da çeşitli sebeplerden mesleğe bağlı kalamıyor. ABD Çalışma İstatistikleri Bürosu’na göre, çalışan mühendislerin sadece yüzde 13’ü kadın.
Çeşitli araştırmalar, mühendislik benzeri birçok teknik alanda durumun benzer olduğunu ortaya koyuyor. Bilişim teknolojisi alanında çalışan kadınların yüzde 56’sı, kariyerlerini yarıda bırakıyor. Bu oran, aynı alandaki erkeklerin işten ayrılma oranının iki katından fazla.
Wisconsin Milwaukee Üniversitesi’nde psikolojik danışman, eğitmen ve araştırmacı olarak görev yapan Nadya Fouad, her kadının belirli bir alandan ayrılma kararının çeşitli nedenleri olduğunu söylüyor. Son otuz yıldır nüfus sayımı verilerini inceledikten sonra Fouad, kadınların mühendislik mesleğinde ne kadar uzun sürelerle var olabildiklerini ortaya koyan bir çalışma yürüttü.
Şaşırtıcı olmayan bir şekilde Fouad, çevresel etkenlerin çoğu kez kadınların işten ayrılmasının sebebi olduğunu keşfetti.
Fouad, mühendislik alanında çalışan kadınların örgütsel olarak ‘yıldırıldığını’ ifade ediyor: “Sebepler açık: Taciz eden müdür, nezaketsizlik, ilerleme fırsatlarının verilmemesi, kadın çalışanların eğitimi ve gelişimi için yatırım yapılmaması. Bu kesinlikle kadınların suçu değil. Yeterince özgüvenli ya da ilgili olmadıklarından değil, önceliği ailelerine verdiklerinden değil, erkekler tarafından sistemli bir şekilde yıldırıldıkları için işi bırakıyorlar.”
Sistemle mücadele edebiliriz!
Fouad kadınların erkek egemen meslek alanlarını daha misafirperver ve tatmin edici hale getirmek için kullanabilecekleri bir takım stratejilere dikkat çekiyor. Bunların hepsi konfor alanınızdan çıkmayı gerektirebilecek uyarılarla birlikte gelen tavsiyeler…
Fouad, “Şirketlere kaç kadını terfi ettirdiklerinin, kaç kadının işe aldıklarının, kaç tane siyahi çalışanını terfi ettirdiklerinin hesabı sorulmalı” diyor. “Yine de, bu ortamlarda çalışan kadınların ve siyahilerin başarılı olmak için stratejileri olmalı. ‘Ortalık düzelene kadar bekle’ demek fazla naifçe olur. Kadınları güçlendirmek zorundasın!”
İşte Nadya Fouad’ın kadınlara 3 tavsiyesi:
1. Kendi reklamınızı yapın
Başınızı önünüze eğip yaptığınız işin görülmesini beklemeyin, yaptığınız işi gösterin! Başardıklarınızı birilerinin gözüne sokmaktan hoşlanmıyor olabilirsiniz ancak işyerinde görmezden gelinmemek için bunu yapmak zorundasınız. İyi bir network oluşturun, grubunuzdaki herkesin yaptıklarını gösterebilecekleri bir iletişim ortamı oluşturun ve birbirinizi destekleyin.
2. Takdir görmek hakkında konuşun
Ne tür görevler alacağınız konusunda söz sahibi olabiliyorsanız, hangi işlerin sizin daha çok görülmenizi sağlayacağını iyi düşünün. Bir organizasyondaki herkes, hangi işlerin takdir göreceğini konuşabiliyor olmalı. Gecenin üçünde şirkete gidip problemleri çözen birisi çok takdir görebilir ancak bazı kadınlar o tür problemlerin oluşmaması için çok çalışıyorlardır… Bunu gösterin!
3. İşyerinde kendiniz olun
Kendisi de bir futbol meraklısı olan Nadya Fouad, erkeklerin olduğu bir işyerinde bu merakından bahsetmesinin ‘yapmacık’ olduğunu düşünerek kendini geri çekmediğini anlatıyor. Kendinizi olduğunuz gibi ortaya koymaktan çekinmemeniz gerektiğini ifade eden Fouad, bu şekilde görünürlüğünüzü arttırabileceğinizi ve psikolojik olarak da kendinizi daha rahat hissedeceğinizi söylüyor.
♦
Bu yazı, Lydia Belanger’in Entrepreneur sitesindeki yazısından çevirilerek derlenmiştir.