Ana SayfaDİŞİTAL SESLERCinsiyetçi yapay zekanın fişi çekildi!

Cinsiyetçi yapay zekanın fişi çekildi!

Size bir iyi bir de kötü bir haberim var… İyi haberi sona sakladım, adettendir!

Dünyanın önde gelen bilim insanlarından Profesör Stephen Hawking, yapay zekanın insanlığın sonunu getirebileceği uyarısında bulunmuştu. Henüz sonumuz gelmedi ama yapay zeka da cinsiyetçi çıktı!

ABD’li e-ticaret devi Amazon, kadın adayların özgeçmişlerini görmezden gelmeye başlayan yapay zeka programını kapatmış. Şirketin işe alım ekibi, hangi özgeçmişlerin daha başarılı olduklarını tespit edip, en iyi adayların işe alınacağını tespit edip yöneticilere sunabilen bir yapay zeka programı kullanmayı umuyordu. Ancak, yapay zeka son 10 yıldır aday havuzuna aktarılmış CV’leri baz aldığı için, teknoloji sektöründeki baskınlıkları sebebiyle, erkek adayların özgeçmişlerine bakmaya meyilliydi. Sonuç olarak, yapay zeka “kadın” kelimesi geçen özgeçmişleri filtrelemeye başladı. Bunu fark eden ekip, yapay zeka programını kullanmayı durdurdu.

İşe alımdaki başka bir cinsiyet yanlılığı, iş ilanlarında bazı kelimelerin özellikle seçilerek kullanılması durumu. Bazı sözler, erkeklerin dikkatini daha çok çekerken, diğer sözlerin kadınlara hitap etmesi gibi. Yapılan araştırmalar, “destek” ve “anlayış” gibi kelimelerin kadınlara yönelik kullanıldığını, erkeklerinse içinde “etkin”, “mantıklı” veya “güçlü” gibi kelimeler geçen ilanlara başvurma olasılıklarının daha yüksek olduğunu ortaya koydu.

Gelelim iyi habere! Kelimelerdeki gizli yanlılıkları ortadan kaldırmak için çalışan şirketler de var. Bazı teknoloji şirketleri özellikle eril ya da dişil gibi görünen terimleri bulan yazılımlar yaratıyorlar. Hem işe alımcıların hem de adayların kullanabilecekleri güzel bir online araca denk gelince ben de paylaşmak istedim. İş ilanınızın/ özgeçmişinizin metnini bu siteye yapıştırarak kullandığınız dilin daha tarafsız olması için değişiklikler yapabileceksiniz.

 

1 YORUM

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Must Read