Ana SayfaİLHAM VEREN TOPUKLARCesareti Milyonlara İlham: Lizzie Velasques

Cesareti Milyonlara İlham: Lizzie Velasques

İlham Veren Topuklar köşemizde bu kez, Lizzie Velasquez’i konuk ediyoruz.

Dünyanın en çirkin kadını seçilip yüzlerce olumsuz yoruma maruz kaldıktan sonra büyük bir özgüvenle harekete geçen ve dünyanın en ilham verici kadınlarından biri haline gelen Lizzie’nin öyküsü bize çok şey anlatıyor…

Lizzie Velasquez kimdir?

Amerika Birleşik Devletleri’nin Teksas eyaletinde doğan Elizabeth –Lizzie- Ann Velasquez, 13 Mart 1989’da doğduğunda, doktorların tam olarak anlayamadığı bir hastalığa sahipti. Marfanoid–progeroid–lipodystrophy sendromu olarak anılan hastalık, Lizzie’nin sağlıklı bir şekilde kilo almasını ve vücudunda yağ depolanmasını engelliyordu. Hayatı boyunca 29 kilonun üzerine hiç çıkmamış olan Lizzie, çocukluğu ve ergenliği boyunca bir yandan hastalığına çare aranırken, bir yandan da sosyal ortamlarda çeşitli aşağılamalara maruz kalıyordu. Dış görünüşü ve fiziksel kusurları nedeniyle hiç kimse onun ‘normal’ bir hayat yaşayabileceğini düşünmüyordu, doktorlar da dahil. Hastalığının Lizzie’nin yürümesini ve konuşmasını imkansız kılacağını söyleyen uzmanlar yanılmıştı. Ailesinin de desteğiyle yaşamını sürdüren Lizzie, 2012 yılında Texas State University’de İletişim bölümünden mezun oldu.

Lizzie 2 yaşında

Aynı zamanda bir gözü görmeyen ve hastalığı nedeniyle ‘alıştığımız güzellik standartlarına’ hiç uymayan genç bir kadın olarak, 2006 yılında (17 yaşındayken), bir YouTube videosunda ‘Dünyanın en çirkin kadını’ olarak gösterildi. Video kısa zamanda çok ilgi gördü ve milyonlarca kişi tarafından izlendi, yüzlerce nefret dolu yorum aldı. Yorumlar arasında “seni yakmak gerek!”, “iyisi mi kafana bir silah daya ve kendini öldür!” gibi ifadeler yer alıyordu.

Aniden meşhur olan ve kendisi ve çevresindekiler için oldukça can sıkıcı yorumlar alan Lizzie, bu durum karşısında bir tür kişisel devrim yaşayarak ayaklandı ve hastalığına çare aramak için ayırdığı zamanı, güzellik ve dış görünüm hakkında insanları motive etmek için harcamaya karar verdi. İki kitabı yayınlandıktan sonra, motivasyon konuşmacısı olarak davet edilmeye başlandı.

Ocak 2014’te yayınlanan TedX konuşmasında Lizzie Velasquez, milyonlarca insana “Sen kendini nasıl tanımlıyorsun?” diye sorarak güzellik-çirkinlik kavramlarını sorguladı ve dünyanın en ilham verici kadınlarından biri haline geldi. Videoları tüm dünyada 54 milyondan fazla izlenme sayısına ulaştı.

Güzel Lizzie, Çirkin Lizzie

İlham veren konuşmasında “Seni tanımlayacak olan şeye karar verecek olan sensin” diyerek, toplumdaki yaygın güzellik standartlarını sorguladı Lizzie. Güzel, bakımlı, çekici, seksi olmak ne demekti? Toplumda kabul görebilmek için belirli standartlara uymak mı gerekiyordu? Kendisine yapılan yorumlara benzer aşağılamalara kaç kişi daha maruz kalmıştı? Bütün o kötü yorumlar ve aşağılamalar yüzünden bugüne dek kaç insanın özgüveni yerle bir edilmişti?

TedX konuşmasının ardından adını tüm dünyaya duyuran Lizzie Velasquez, 2010 yılında annesi Rita’nın da desteğiyle “Lizzie Beautiful: The Lizzie Velasquez Story” (Güzel Lizzie: Lizzie Velasquez’in Hikâyesi) adlı ilk kitabını yayınladı. Küçük bir çocukken annesinin ona yazmış olduğu mektupları da içeren kitap kısa sürede yoğun ilgi gördü.

“Be Beautiful, Be You” (Güzel Ol, Kendin Ol) adlı ikinci kitabı ise 2012 yılında yayınlandı.

“Hikayemi bizi gerçekten neyin güzelleştirdiğini anlatmak için paylaşıyorum. Okuyucular kendi eşsiz armağanlarını anlasınlar ve kabul etsinler diye kendi hikayemi anlatıyorum…”

2014 yılında üçüncü kitabı “Choosing Happiness” (Mutluluğu Seçmek) yayınlandığında artık Lizzie, tüm dünyada tanınan bir ilham kaynağıydı. Okullarda zorbalık ve aşağılamaların insanları nasıl etkileyeceği üzerinde konuşmalar yaparak çocuklar ve gençlere ulaştı, çeşitli çalışmalar ve atölyeler düzenledi. “Dare to be Kind” (Kibar Olmaya Cesaret Et) adlı son kitabı ise geçtiğimiz yıl yayınlandı ve yine büyük bir ilgiyle karşılandı.

2015 yılında kitap çalışmalarına ve konuşmalarına devam ederken aynı zamanda ‘Cesur Yürek: Lizzie Velasquez’ adlı bir belgeselin yapımına da yardımcı oldu. South by Southwest (SXSW) festivalinde gösterilen belgesel, Lizzie’nin hikayesini anlatıyor.

Güzellik algımızı bize baştan aşağı sorgulatan, cesaretin insanları nasıl dönüştürebileceğini güçlü bir şekilde anlatan Lizzie, ABD’de ilk kez ‘dalga geçme ve aşağılamalara’ karşı da bir yasa oluşturulması için mücadele ediyor. Genç bir kadının kendini dış görünüşü ‘standartlara’ uymadığında bile ifade edebileceğini, cesaret öyküsüyle milyonlara ilham olabileceğini ve bulunduğu yerden dünyayı değiştirebileceğini anlatan Lizzie, iyi ki var ve iyi ki bize ilham olmaya devam ediyor…

Lizzie’nin Instagram sayfası: https://www.instagram.com/littlelizziev/

YouTube Kanalı: https://www.youtube.com/user/lizzitachickita

Bu web sitesinin içeriğinin sorumluluğu tamamıyla Dijital Topuklar’a aittir ve sponsorun görüşlerini yansıtmamaktadır.   

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Must Read