Ana SayfaDİŞİTAL SESLERÇılgın Bir Türk Kadını

Çılgın Bir Türk Kadını

Mücadeleci bir ruh… Hâyal kurmaktan usanmayan, hedeflerinden vazgeçmeyen bir kadın…
Nesrin Olgun 1957 yılında Adana’da doğdu. Denizle olan ilişkisi 7 yaşında yüzmeyi öğrenmesiyle başladı. 1979’da Ankara Gazi Eğitim Enstitüsü Beden Eğitimi bölümünü bitirerek spordan asla vazgeçemeyeceğini önce kendisine sonra çevresindeki herkese gösterdi.
Adana’nın sıcacık suyuna alışık olan Olgun, antreman için geldiği Manş Denizi’nin kıyısında ‘buz’ gibi bir şok yaşadı. Yılmadı. Antremanlar antremanları kovaladı. Yoğun ve bitmek bilmeyen çalışmalar sonucunda büyük gün geldi: 28 Ağustos 1979 Yüzmeye başladıktan bir süre sonra med cezire tutuldu.
Hızı saatte 4 km olan med cezire karşı yaklaşık 3 km hızla savaştı. Hem soğuğa, hem kendine ve ülkesine karşı aldığı sorumluluk paha biçilemez bir mücadeleyi de beraberinde getirdi. 15 saat 47 dakikada 100 kulaçla 33 kilometrelik Manş Denizi’ni geçen “İlk Türk Kadını” unvanının sahibi oldu.
Hayatın her alanında çeşitli başarılara imza attı. 2000 işçinin olduğu Adana Çimento Sanayinde “Spor Uzmanı” olarak seçilip 12 yıl boyunca çalıştı. Ayrıca, 4000 çocuğa yüzme ve tenisi aşılayarak onların sporla ilişki kurmalarını sağladı. 1999’da emekli oldu ancak sadece 1 ay evde oturmaya dayandı. Başkent Üniversitesi okullarında Spor Koordinatörü olarak göreve başladı. İnsanlara spor alışkanlığını kazandırmaktan asla vazgeçmeyen
Nesrin Olgun, Adanalı kadınlar için Armada Spor Kulübü’nü kurdu.
Yıl 2016 olduğunda ise, kaptanlığını yaptığı “Çılgın Türkler Kadın Yüzme Takımı”; Capri Adası’ndan başlayıp Napoli Baia’da son bulan 36 kilometrelik rotayı geçen İlk Türk Takımı oldu. Takım, 10 saat 5 dakikalık derece ile “En İyi Kadın Takımı” unvanını kazandı. 2017’de başarılarına bir yenisini daha ekledi: Amerika’da Catalina Kanalı’nı yüzen İlk Türk Takımı’nda yer aldı.
Manş’ı geçmesinin 40. yılında, 15 Kasım 2019 tarihi ona “Channel Swimming Association” özel ödülünü getirdi.
Adana Seyhan Belediyesi’nde Spor Müdürlüğü’ne devam eden Nesrin Olgun, kadın mücadelesinin en renkli örneklerinden birini veriyor. Spor, deniz ve başarının birlikteliğini gururla taşıyor. Bize, zorluklara karşı verilen savaşın umutla gerçekleşebileceğini hatırlatıyor.
* Görsel kaynak:hurriyet.com.tr

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Must Read