Yıl 1960…
NASA, Rusya’nın ilk uydusunu uzaya göndermesinin ardından büyük bir baskıyla karşı karşıya kaldı. Rus Kozmonotlar ve NASA’nın ilerletmeye çalıştığı uzay çalışmaları. Tarihi başarılarla ve ilklerle dolu olan NASA’da bilinen isimlerin yanı sıra bir de gizli kahramanlar yer alıyordu.
Kimdi biliyor musunuz bu kahramanlar?
3 siyahi kadın.
Katherine Johnson: ABD Kadınlarının Eşitlik Günü olan 26 Ağustos 1918’de doğdu. Başarılarını doğduğu günle daha da anlamlı kıldı. Matematikteki üstün başarısından dolayı liseye 10 yaşında başlayıp 18 yaşında üniversiteden mezun oldu. 1962’de ABD’nin Ay’a insan göndermeye karar vermesinin ardından çeşitli ekipler kuruldu. “Geçici işlemci” olarak ekipte yer alan Johnson, geometrinin yolculuk için nasıl kullanılacağını inceledi. O yılların bir ilkini gerçekleştirerek “erkeklerin bulunduğu toplantılar”a kendinden emin tavrıyla katıldı. Sonra ne mi oldu? NASA; uzay aracının yörüngede dolaşma yollarını aramak için Johson’ın hesaplamalarını kullandı.
Yıl 2015…
Johnson 99 yaşında Ulusal Özgürlük Madalyası aldı.
Mary Jackson: 1921 yılında doğdu. NASA’daki ilk “siyahi işlemci”lerden biri olarak mühendislik ekibine katılması için teklif aldı. Projenin yürütücüsü tarafından deneylere katılması için teşvik edildi. Ancak bunun için sadece “beyaz erkekler”in ders alabildiği Hampton Lisesi’nde mühendislik derslerine katılmalıydı. Başarısını peşinden getiren onun büyük azmi gâlip geldi. Özel izinle derslerini tamamladı ve NASA’nın ilk “siyahi kadın mühendisi” oldu. Havacılık mühendisliğine dair birçok makale yazdı, tarihi derinden etkileyen çalışmalarda bulundu.
Yıl 1985…
NASA’dan emekli oldu.
Dorothy Vaughan: 1910 yılında doğdu. NASA’dan ayrılan “siyahi işlemci kadınların yöneticisi”nin ardından “geçici bir süre” işleri yönetmesi istendi. Unvan almadan… NASA’nın dört gözle beklediği bir şey vardı: Yeni makine işlemci IBM. Ancak yaşadığı aksaklıklar yüzünden hevesi kursağında kalan NASA, yine bir ilke imza attı. FORTAN programları ile ilgilenen Dorothy’e IBM’in işletilmesi ve “siyahi işlemci kadınlara yöneticilik” etmesi için teklif götürdü ve Vaughan, NASA’daki ilk ”siyahi kadın denetçi-yönetici” oldu.
Yıl 1971…
NASA’dan emekli oldu.
Hiçbir dönemde, hiçbir yerde ilkler hemen gerçekleştirilemez. Her şeyin bir zamanı var. Önemli olan mücadele, azim ve güven.
“Hidden Figures” isimli filmde hayatları anlatılan 3 siyahi kadın…
Zorluklar, mücadeleler ve ardından başarılarla dolu gelen hayatlar…
♦
Eğer hiçbir zaman ayrım yapılmasaydı şuan daha ileride olabileceğimizi düşündürdü bana bu yazı. Bu gibi isimlerin geri planda kalmadığı; cinsiyet, din, dil, ırk ayrımı gozetmeksizin herkese eşit şans tanındığı bir dünya dileğiyle…