Ana SayfaİLHAM VEREN TOPUKLARHarry Potter’ı yazdı, hayatı değişti: J. K. Rowling

Harry Potter’ı yazdı, hayatı değişti: J. K. Rowling

Kale Grubu sponsorluğunda hazırladığımız İlham Veren Topuklar köşemizde bu kez, dünyaca ünlü yazar J. K. Rowling’in öyküsünü paylaşacağız…

1990 yılında, 4 saat rötar yapan bir Manchester-Londra tren seferinde seyahat eden genç bir kadın, büyücülük okuluna giden küçük bir oğlanın hikâyesini yazmayı hayal ediyor ve notlar alıyordu… Yazdığı ilk roman, on farklı yayınevi tarafından reddedildikten sonra, başka bir yayınevinin dikkatini çekmeyi başardı ve “Harry Potter ve Felsefe Taşı”, 1997 yılında Bloomsbury Children’s Books yayınevi tarafından yayımlandıktan sonra, dünyanın en çok okunan kitapları arasında girdi.

J. K. Rowling kimdir?

Joanne Rowling, 31 Temmuz 1965’te İngiltere’de dünyaya geldi. Çok küçük yaştan itibaren kitaplarla haşır neşir olan Rowling, henüz 6 yaşındayken “Tavşan” isimli bir kitap yazmıştı. 11 yaşına geldiğinde, 7 lanetli elmasa sahip olan insanlarla ilgili olan ilk fantastik romanını yazdı.

18 yaşında Exeter Üniversitesi’nde Fransızca ve Klasik Edebiyat üzerine eğitim aldı. Eğitiminin bir kısmını tamamlamak üzere bir sene Paris’te yaşadı. Bu süreçte dil ve klasik edebiyat üzerine yaptığı çalışmalar, daha sonra Harry Potter kitaplarındaki Latince temelli kavramları yaratmasında etkili olacaktı.

Üniversite eğitimi bittikten sonra Londra’ya taşındı ve burada çeşitli işlerde çalışırken, bir yandan da büyük bir fantastik kitaplar serisini tasarlamaya başladı. Kendi anlattığı hikâyeye göre, 1990 yılında Manchester’dan Londra’ya giden ve 4 saat rötar yapmış bir trende seyahat ederken, serinin ilk kitabı olacak olan “Harry Potter ve Felsefe Taşı” ile ilgili ilk notlarını almaya başlamıştı.

Bu sırada İngilizce öğretmeni olarak çalışmak üzere Portekiz’e taşınan Rowling, 1992 yılında ilk evliliğini yaptı ve ertesi yıl, ilk çocuğu Jessica’yı doğurdu. 1994 yılına gelindiğinde, eşi Jorge Arantes ile ayrıldılar ve Rowling, kızı Jessica ile beraber İngiltere’ye döndü. Döndüğünde, tek geçim kaynağı işsizlik maaşıydı ve çantasında Harry Potter ve Felsefe Taşı’nın ilk üç bölümü hazırdı.

Seri tüm dünyada 400 milyon kopya satarak en ünlü serilerden biri haline geldiğinde, Jo Rowling 1 milyar doları aşan bir servete sahip olacaktı ve Birleşik Krallık’ın en zengin kadını ünvanını alacaktı.

Kadın değilmişsin gibi yap!

Yalnız bir anne olarak kızıyla Edinburgh’ta öğretmenlik yaparak geçinmeye çalışan Rowling, bir yandan hayalindeki fantastik romanlar serisini taslaklamaya devam ediyordu. Bu sırada hazır olan ilk üç bölümü on farklı yayınevine gönderdi ve hepsi de kitapla ilgilenmeyi reddetti. Sonunda Bloomsbury Children’s Books yayınevi, 1997 yılında kitabı yayımlamayı kabul etti.

Ancak yayıncısı Joanne Rowling’e kitabı farklı bir isimle yayınlamasını teklif etmişti. Bir kadın yazar tarafından yazıldığı bilinirse, kitabın genç oğlan çocukları tarafından tercih edilmeyeceği düşünülmüştü. Bu yüzden ismine babaannesinin ismi olan Kathleen’in baş harfi de eklendi ve Harry Potter ve Felsefe Taşı, J. K. Rowling ismi ile yayınlandı.

Kitabın 1998 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nde de yayımlanmasının ardından, serinin diğer kitapları da yayınlandı ve kısa sürede satış rekorları kırmaya başladı.

2001 yılında serinin ilk filmi Warner Bros. tarafından sinemaya uyarlandı ve Harry Potter, artık dünyaca ünlü hale geldi. Aynı yıl J. K. Rowling, Harry Potter’ın okul kitaplarından biri olarak tasarladığı “Fantastik Canavarlar Nelerdir ve Nerelerde Bulunurlar?” ve “Çağlar Boyu Quidditch” kitaplarını yayınladı.

2001 yılında J. K. Rowling, dünyaca ünlü bir yazar olma yolunda ilerlerken Dr. Neil Murray ile evlendi ve iki sene sonra oğlu David’i ve 2005 yılında da ikinci kızı Mackenzie’yi doğurdu.

Hayatı artık eskisinden çok daha hareketli hale gelmiş olan Rowling, bir yandan hayır işleri ile de uğraşırken yazmayı bırakmadı ve  2008 yılında yayınlanan “Ozan Beedle’ın Hikayeleri” kitabının gelirinin tamamı, Rowling’in kurduğu çocuklara yönelik uluslararası bir yardım derneği olan Lumos’a bağışlandı.

2011 yılına kadar serinin diğer kitapları da filmleştirildi, son kitap olan “Harry Potter ve Ölüm Yadigarları”, iki film olarak piyasaya çıktı. Toplamda 8 Harry Potter filmi, artık tüm dünyada biliniyordu.

2012 yılında J. K. Rowling, ilk polisiye romanı “The Casual Vacancy”i yayınladı. 44 dile çevrilen bu kitap, 3 sene sonra BBC tarafından mini televizyon dizisi olarak da uyarlandı. The Cuckoo’s Calling, The Silkworm ve Career of Evil romanları, The Casual Vacancy’nin devamı olarak Little, Brown yayınevi tarafından yayımlandı.

J. K. Rowling, bugün artık tüm dünyada tanınan ünlü ve zengin bir yazar. Kurduğu dernek ve vakıflarla zenginliğini paylaşmayı ihmal etmiyor, yarattığı büyü dolu dünyayı yaşatmaya devam ediyor. Her ne kadar Harry Potter serisi ile ilgili paylaştığı güncel bilgiler, attığı tweet’ler serinin hayranları tarafından zaman zaman eleştirilse de, Rowling yılmadan hayallerini gerçekleştirerek tüm çocuklara, özellikle de kadınlara ilham olmaya devam ediyor.

Bu web sitesinin içeriğinin sorumluluğu tamamıyla Dijital Topuklar’a aittir ve sponsorun görüşlerini yansıtmamaktadır.   

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Must Read