Ana SayfaDİŞİTAL SESLERÜç de yetmez beş tane

Üç de yetmez beş tane

2019 geldi! Yeni yıl sadece takvimlerde yeni bir gün değil, aynı zamanda hepimizin içindeki yenilik isteğini ateşleyen bir kıvılcım gibi. Her yıl başında nasılsa, bu yıl da dileklerimiz sonsuz. Kimi ritüeller yapıyor, kimi piyango biletinden medet umuyor, kimi sağlık/esenlik bana yeter, diyor.

Takvimde dilek zamanı geldi, peki siz dilemeye gerçekten hazır mısınız?

“İnsan alemde hayal ettiği müddetçe yaşar”
Bir şey istemenin ardında yatan en önemli motivasyon hayata tutunma kaynağı. Peki isteklerimizi belirlerken araca mı odaklanıyoruz, amaca mı?

Kendimden örnek vererek başlayayım. Üniversite sınavına hazırlanırken istediğim bölümü kazanabilmem için 346 puan almam gerektiği hesaplandı. O bölümü neden istediğim, mezun olunca ne yapacağım gibi sorular benim için önemsizdi. Yıl boyunca çalışırken odaklandığım tek bir sayı vardı: 346. Bilin bakalım kaç puan aldım? Peki bu o bölümü kazanmam için yeterli oldu mu?

HAYIR.

Şimdi iyi ki desem de o dönemde bu durumun yaşattığı hayal kırıklığını tarif etmem mümkün değil.

Nasıl isteyeceğiz?
Ben de istemenin acemisiyim. Bu konuda kişisel gelişim alanında yazılan binlerce kitap var. Dileyen araştırabilir. Yaşadıklarımdan naçizane demlediğim şu: Araca odaklanmayalım.

Genelgeçer sağlık, mutluluk, para, aşk gibi dilekleriniz aslında hangi amaca hizmet ediyor? Neyi, neden istiyorsunuz? Ona sahip olduğunuzda nasıl hissedeceksiniz? Asıl peşinde olduğunuz bu hissiyat olmasın?

Bu yıl dileklerinizi dilerken bu sorular üzerinde düşünmeye ne dersiniz?

Para zenginlik için bir araç olabilir, elinizdeki parayla zengin hissedecek misiniz? Bu parayla ne yapacaksınız? Aşk sizin güvende hissetmeniz için bir araç olabilir, asıl aradığınız yaşamınıza bir yoldaş olabilir mi? Spor ve iyi beslenme sağlıklı bir yaşam için araçtır, hedefiniz sadece bedensel sağlığınız mı? Huzur isterken sizi hiç ummadığınız biçimde dönüştürecek maceralara atılmaktan vazgeçiyor olabilir misiniz?

Bu kısa bir yazı, çünkü bu sorular sadece bir başlangıç. İnsan ancak uygulayarak idrak edebiliyor. John Lennon demiş ya: “Hayat, siz planlarlar yaparken başınıza gelenlerdir,” diye. Üç, beş, on, ne dilerseniz, ne kadar çok dilerseniz dileyin, yeter ki gerçek isteğinize odaklanın. Bırakın ona nasıl kavuşacağınızı hayatın sürprizleri belirlesin.

Mutlu yıllar!

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Must Read