Dijital Topuklar olarak iki seneden biraz uzun bir süre önce yola çıktığımızda, konuşmak istediğimiz konular dijital platformlarda içerik üretimi, bu içerikleri üretir ve paylaşırken dikkate alınması gereken etik sorumluluklar, bu sorumluluklarda sadece -şimdi Etki Liderleri olarak tanımladığımız- içerik üreticilerinin değil, onlarla işbirliği yapan marka ve ajansların rolleri; çocukların dijitali kullanımı ve dijitalde çocukların kullanılması, girişimciliğe ilham veren örnekler… idi…
Feminizm, her ikisi de kadın olan bu platformun kurucularının doğal gündemi olmasına rağmen, içerik olarak masaya ilk koyduğumuz konulardan biri değildi.
Artık öyle…
İki senede çok şey değişti, hem toplumsal, hem de kurumsal anlamda…
Toplumsal Değişim
Öncelikle bir Özgecan vakası yaşandı… 2015 yılında, henüz 22 yaşındayken saldırıya uğrayan bu genç kadının ölümü, Twitter’daki #sendeanlat etiketi altında binlerce kadının geçmişte yaşadıkları saldırıları ifşa etmelerine sebep olurken, etkisi dalga dalga yayılarak birçok kadına güç verdi.
Geçtiğimiz senenin sonuna doğru Hollywood’da patlak veren Weinstein skandalının ardından ortaya çıkan #MeToo kampanyası da, kurumsaldan topluma yayılması adına ilgi çekiciydi.
Kurumsal Değişim
“Kadın-erkek eşitsizliği sadece kadınları değil; her yaştan kadını ve erkeği, kısacası hepimizi etkileyen bir insan hakları meselesidir” diyen Birleşmiş Milletler, 2014 yılının Temmuz ayında HeForShe kampanyasını başlattı.
2015 yılında Türkiye’de başını Koç Holding’in çektiği birçok kurumsal marka bu kampanyaya destek vererek erkek çalışanlarını HeForShe hareketine katılmaya davet etti.
Yakın zamanda, yine UN Women’in geliştirdiği Women Empowerment Principles (WEPS) – Kadının Güçlenmesi Prensipleri ile, kadınların, tüm sektörlerde ve her düzeyde, ekonomik yaşamın içinde yer alabilmelerini sağlamak amacıyla geliştirilen 7 ilkeyi imzalamak üzere şirketlere çağrıda bulunuldu. Türkiye’den birçok şirket, bu ilkelerin altına imza attı.
Türkiye’de yerel dönüşümün en radikal örneklerinden biri TÜSİAD’da yaşandı. Geçtiğimiz Ocak ayında alınan bir genel kurul kararıyla, derneğin isminin, “tüm üyelerini kapsayacak, dernek amaç ve faaliyetleri ile eşgüdümlü olacak ve 21. yüzyılın gerek ve ihtiyaçlarına hitap edecek şekilde” Türk Sanayici ve İş İnsanları Derneği olarak değiştirilmesine karar verildi.
DiŞital Dönüşüm
Bütün bu gelişmeler, dijital dünyanın dönüştürücü gücü sayesinde hız kazanıyor. Bir yandan yeni nesil teknolojinin farklı sektörlerde köklenmeye başlamasıyla birlikte birçok şirket “dijital dönüşüm”ü gündemine alırken, toplumsal cinsiyet eşitliğinin, gerek toplumsal gerek kurumsal boyutta tartışılıyor olması, tüm bu dönüşüme “Dişital” bir boyut katıyor.
Dijital Topuklar olarak, her ne kadar gidilecek çok yol olsa da, her ne kadar bazı girişimler sadece sembolik olarak başlasa da, feminizm ve toplumsal cinsiyet eşitliğinin giderek daha da yüksek sesle konuşuluyor olmasını memnuniyetle karşılıyor, bu “Dişital Dönüşüm”ün tam ortasında yer almaktan büyük heyecan duyuyoruz.