Ana SayfaEDİTÖRDEN1 Kasım'a Doğru Geri Sayarken...

1 Kasım’a Doğru Geri Sayarken…

Dijital Topuklar’ın altıncısı, bu yıl da yine 1 Kasım’da, ilk kez hibrit olarak gerçekleşecek. #sahipçık teması adı altında, Bedenine, Hikâyene, Eğitime, Haklarına, Hayallerine, Siyasete, İçeriğine sahip çık diyeceğimiz zirvemizin ayrıntıları zirve sayfamızda.

Bu yazımızda, her yıl bu zamanlarda aldığımız Sıkça Sorulan Sorular’ın bir derlemesini yapmak istedik.

Dijital Topuklar neden 1 Kasım’da oluyor?
Çok karışık bir sebebi yok aslında… İlk yola çıktığımız yıl, uygun olan gün 1 Kasım’dı. Ondan bu yana, hafta içi de olsa, hafta sonu da, hem akılda kalması açısından, hem de bir nevi “1 Kasım Dijital Topuklar Günü” yaratmak istediğimizden, tarihimizden vazgeçmedik. 1 Kasım’ın hafta içine rastlamasının, tam gün çalışan ve izin alamayan kişiler için sorun yarattığını biliyoruz. Aynı şekilde, hafta sonları da çocuklarını bırakamayan ebeveynler için sorun olabildiğinin farkındayız. Dolayısıyla, hafta arası izin alabilenlerin gelebilmesini (ya da, daha da iyisi, bunu bir “eğitim/seminer gerekçesi olarak görmelerini), hafta sonuna denk gelmesi halinde gerekirse çocuklarıyla birlikte gelebilmelerini umuyoruz. Yaşasın 1 Kasım Dünya Dijital Topuklar Günü!

Neden biletli bir etkinlik?
Dijital Topuklar bir sivil toplum kuruluşu değil, iki girişimcinin ortaklaşa yürüttükleri, yüksek maliyetli bir girişim. Her ticari girişim gibi faaliyetlerine devam edebilmesi için bir gelir modeli olması gerekiyor; ancak bunu, ana eksenimize “fayda”yı koyarak yapıyoruz. Ayrıca her yıl bilet gelirlerimizin bir kısmını belirli STK’lara bağışlıyoruz. Geçmişte Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu ve ALİKEV’i desteklemiştik; bu yıl da, her konuşmacımız adına, onların seçeceği bir STK’ya bağış yapacağız.

Konularınızı ve konuşmacılarınızı nasıl belirliyorsunuz?
Her yıl, konuşmak istediğimiz konuları bir tema etrafında topluyoruz. Geçmişte #beniseviyorum, #tutkunubul, #cüretet ve #gücünügör demiştik; bu yıl da #sahipçık’acağız. Konuşmacılarımızın, belirlediğimiz konuları farklı bakış açıları ile en anlamlı ve fark yartacak şekilde konuşabilecek kişiler olmasına özen gösteriyoruz.

Online Bilet ile Mekanda Bilet arasında ne fark var?
Online bilet size 1 Kasım’da etkinliği dilediğiniz yerden seyretme imkânı veriyor; ayrıca sonrasında, size özel gönderilecek şifreyle YouTube kanalımıza yüklenecek videoları da dilediğiniz zaman ve dilediğiniz kadar seyredebiliyorsunuz. Mekanda Bilet, adı üstünde, etkinliğimizi o gün mekanda seyretmenize fırsat tanıyor. Online biletlerimiz 1000 kişiyle sınırlı, mekan ise -pandemi önlemlerinden dolayı yarı kapasiteyle sınırlı olduğundan- 317 kişiyi geçemiyoruz; dolayısıyla mekan biletleri daha çabuk tükenebilir.

Tüm içeriğe ve konuşmacı listesine nereden ulaşabilirim?
Zirve sayfamızdan: zirve2021.dijitaltopuklar.com

Dijital Topuklar’ı duyuyorum ama arkasında kim var bilmiyorum. Kimsiniz?
Dijital Topuklar’ın iki yarısı var: BlogcuAnne.com blogunun yaratıcısı Elif Doğan ve UykusuzAnneler.com platformunun kurucusu Perihan Çıragöz. 10 seneden fazla bir süre önce, annelik üzerinden yazıp çizerken karşılaşan Elif ve Peri, bundan 6 sene önce bir araya gelip bu platformu kurdular ve ondan bu yana her yıl 1 Kasım’da belirli bir tema altında bir araya geliyor ve getiriyorlar. Geçmiş zirvelerimizi, sayfanın üst kısmındaki “Zirve” bölümünde inceleyebilirsiniz.

Dijital Topuklar bir kadın etkinliği değil mi? Neden erkek konuşmacı var?
Dijital Topuklar, her ne kadar dijitalde var olan kadınları ve kadınların dijitaldeki temsillerini konuşmak üzere yola çıkmış olsa da, tüm içeriklerini feminist bir bakış açısıyla ve toplumsal cinsiyet eşitliği ekseninde yürüten bir platform. Bu dünyada sadece kadınlar olarak yaşamadığımız için, halihazırda içinde bulunduğumuz sorunları tek başımıza yaratmadığımız ve tek başımıza da çözemeyeceğimiz için etkinliklerimizi sadece kadınlar üzerinden kurgulamıyoruz. bell hooks’un da dediği gibi “Biz kadınların gücümüzü erkeklerin olmadığı, erkeklerle bağımızı inkâr ettiğimiz bir dünyada bulacağımız kurgusu, yanlış bir feminizm kurgusudur. Hayatımızda erkeklere ihtiyaç duyduğumuzu, istesek de istemesek de erkeklerin hayatımızda olduğunu, erkeklerin ataerkiye karşı çıkmasına ihtiyaç duyduğumuzu, erkeklerin değişmesine ihtiyaç duyduğumuzu konuşabildiğimiz zaman gücümüzü tam anlamıyla elde etmiş oluruz.”*

Çocuğumla/bebeğimle gelebilir miyim?
Evet, gelebilirsiniz. Tek endişemiz sahnedeki ses ve ışığın zaman zaman bebekleri/küçük çocukları rahatsız edebilme ihtimali… Bunun dışında, çocuğunuzla geldiğiniz için kimsenin rahatsız olmayacağı ve hatta normalin üzerinde yardım alabileceğiniz konusunda sizi temin ederiz.

Mekânda pandemi önlemleri nasıl?
Girişte aşı sertifikası ya da son 48 saat içinde yapılmış negatif PCR testi isteyeceğiz. Salon yarı kapasiteyle (317 kişi) sınırlı olacak; birer boşluk bırakarak oturulacak. Salona yiyecek/içecek girişi olmayacak; fuayede ikram yapılmayacak; katılımcılar Süleyman Seba Kültür Merkezi’nin kafesinden yiyecek/içecek satın alabilecekler. Etkinlik boyunca gerek salon, gerek fuayede maske kullanımı zorunlu olacak.

Yeme içme seçenekleri nedir?
Geçmiş yıllardan farklı olarak, Sağlık Bakanlığı’nın pandemi önlemleri kapsamında, bu sene yiyecek-içecek ikramı olmayacak. Katılımcılar Süleyman Seba Kültür Merkezi’nin kafeteryasından yiyecek-içecek satın alabilecekler.

Etkinliğe katılamayacağım ancak destek olmak istiyorum, ne yapabilirim? 
Askıda bilet satın alabilirsiniz. Üniversite öğrencilerini önceliklendirmekle birlikte, bilet ücretini karşılamakta zorlanan izleyicilerimize kontenjanımız doğrultusunda askıda bilet veriyoruz.

Gönüllü olmak istiyorum, ne yapabilirim?
Etkinliğimizin profesyonel bir organizasyon şirketi tarafından üstlenilmekle birlikte her yıl gönüllülerden de destek alıyoruz. Gönüllülük hakkında daha fazla bilgi almak isterseniz bize yazın: iletisim@dijitaltopuklar.com.

Sponsorluk konusunda nasıl ilerleyebiliriz? 
iletisim@dijitaltopuklar.com‘a yazabilirsiniz. Dijital Topuklar’ın ilkeleriyle bağdaşan, bağımsız içeriğinin daha geniş kitlelere ulaşmasını desteklemek isteyen markalarla işbirliği yapabiliyoruz.

Sponsor olmayacağız ancak destek olmak istiyoruz, ne yapabiliriz?
Toplu bilet satın alabilirsiniz. Kurumsal toplu bilet alımlarında indirim yapıyoruz. Ayrıntılı bilgi için bize yazın: iletisim@dijitaltopuklar.com.

O gün katılamayacağım, askıda bilet de alamayacağım ama uzaktan verebileceğim bir destek var mı?
Mutlaka vardır. Bize yazın: iletisim@dijitaltopuklar.com.

 

* bell hooks, Değişme İsteği – Erkekler, Erkeklik ve Sevgi, bgst Yayınları, s.14

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Must Read