Ana SayfaEDİTÖRDEN#sahipçık'tık

#sahipçık’tık

Eğer her sene 1 Kasım sonrasında yazdığımız yazıların ortak bir giriş cümlesi olsaydı, bu “Her şeye rağmen ve her şeyle birlikte İYİ Kİ DİJİTAL TOPUKLAR!” olurdu.

Bu yıl da öyle bir yıldı. Geçtiğimiz sene, Covid-19 pandemisinin en yoğun zamanlarında bir araya gelemediysek de, #DijitalTopuklarEvde adıyla online ortama taşıdığımız zirvemizi bu yıl hibrit olarak gerçekleştirmek istedik. Ve, bundan bir hafta önce, Beşiktaş Belediyesi Kadın ve Aile Müdürlüğü’nün iş birliği ile Süleyman Seba Kültür Merkezi’nde gerçekleştirdiğimiz #dijitaltopuklar2021’i canlı olarak izlemek isteyenlerle de buluşturduk.

Bu yıl temamız #sahipçık’tı. Bizim olan ancak üzerine -haklı haksız sebeplerden dolayı- çok fazla düşemediğimizi bildiğimiz konulardan bir güne sığdırabildiğimiz kadarını sahnemize taşıdık bu yıl.

Feminist akademisyen Fatmagül Berktay ilk konuşmacımızdı. #TARİHİNEsahipçık’mak üzere sohbet ettiğimiz Berktay, sadece kadınların değil, herkesin tarihine sahip çıkması gerektiğini belirtti, çünkü “Geçmişinizi bilmeden geleceğinizi inşa edemezsiniz.”

Fatmagül Hoca’nın ardından, Dijital Topuklar’ın ilk ve en kıdemli yazarlarından, toplumsal cinsiyet eşitliği ekseninde yaptığı yerli dizi yorumlarıyla takip edenleri kendisine hayran bırakan Zeynep Gönenli ve sınıfsız, sınırsız, sömürüsüz bir dünya için yaptığı çizimleriyle  hislerimize tercüman olan Aslı Alpar’la #İÇERİĞİNEsahipçık’tık.

Eğitim Reformu Girişimi’nin Eğitim Gözlemevi Koordinatörü Burcu Meltem Arık ve Özel Yeniköy Ermeni Okulu öğretmenlerinden Gökhan Atik, gerek içinden geçmekte olduğumuz, gerekse ileride karşılaşacağımız krizlere karşı nasıl daha hazırlıklı olabileceğimizi tartışmak üzere, #EĞİTİMEsahipçık’mak için bizimleydi. Burcu, pandemi sürecinde en çok etkilenen grupların okul öncesi dönemdeki çocuklar olduğunu söylerken, Gökhan, pandemi döneminde oluşan dayanışma ortamının, kamu idaresini sorumluluklarından azletmemesi gerektiğinin altını çizdi.

Öğle arasından sonra, Erişilebilir Her Şey Platformu kurucularından Seben Ayşe Dayı konuğumuzdu. Hem kadın, hem engellenen olarak çifte ayrımcılık yaşadığını söyleyen Seben’in konuşması, #dijitaltopuklar2021’in en çok ufuk açan ve akılda kalıcı konuşmalardan biriydi.

 

“Yaşadığımız kentler kimin için var?” sorusu, Mekanda Adalet Derneği’nden Deniz Öztürk’le olan sohbetimizin ana gündem maddesiydi.

Feminist avukat Tuğba Tüfek Türkan ile #HAKLARINAsahipçık söyleşimizde, kadınların bedenleri üzerinde söz sahibi olma hakkını masaya yatırdık.

#SİYASETEsahipçık söyleşimizi aslında iki konukla planlamıştık. Sağlık sorunu yüzünden katılımını son anda iptal etmek zorunda kalan Berrin Sönmez Dijital Topuklar izleyicilerine gönderdiği sesli mesajla aramızda olurken, siyaset iletişimcisi ve yazar Ayşen Şahin feminist örgütlenmenin önemine dikkat çekti: “Kişisel olan her şey politiktir ve örgütlü mücadele kazandırır. Mutlaka iş ve emek üzerine örgütlenme gerekmez. Her konuda örgütlenebiliriz. Örgütlü bir halkı hiç kimse yenemez!”

Günün en eğlendiren ismi şüphesiz Nuri Harun Tekin’di. Kişisel hikâyesinden yola çıkarak paylaştıkları bir yandan kalbimize dokunurken, bir yandan hepimizi güldürdü.

Ceyda Düvenci, içten anlatımlarıyla #HİKAYENEsahipçık söyleşisinde bizimleydi: “Hikayene sahip çıkmazsan kendine sahip çıkamazsın. Senin hikayen ürettirir ve konuşturur.”

Dijital Topuklar 2021’in kapanışını Kalben’le yaptık. Kalben’le, sohbetimize hazırlık yapmak üzere gerçekleştirdiğimiz toplantımızda, bize çok iyi gelecek bir yarım saatimiz olacağını biliyorduk; ancak böylesini bilmiyorduk. Kalben o gün o salonda (ve canlı yayını izleyen herkese) “Biz ne yaşadık?” dedirten bir yarım saat geçirtti. Hayatın içinden paylaşımları ve eşsiz anlatımıyla o ana tanık olan herkesi büyüledi.

Dijital Topuklar bu yıl, gerek pandemi, gerekse içinden geçmekte olduğumuz ekonomik kriz sebebiyle, alışageldiğimizden daha az kalabalık, ancak umduğumuzdan da öte coşkuluydu. Hibrit etkinliğin avantajıyla salona gelebilenden çok daha fazla insana ulaşırken, yüz yüze birlikteliğin yerini hiçbir şeyin tutmayacağını bir kez daha anladık.

Dijital Topuklar 2021 kayıtları, biz bu yazıyı yazarken hazırlanıyor. Etkinliği canlı seyretmek üzere online bilet almış olanlara, kayıt linki kısa sürede gönderilecek.

Etkinliği o gün izlemek üzere bilet satın almamış ancak şimdi kayıtlara ulaşmak isteyenler için edit’lenmiş kayıtlar çok yakında YouTube kanalımızda olacak. 75 TL’lik bir erişim biletiyle, bu kayıtları izleyebilirsiniz.

Dijital Topuklar 2021’in tüm kayıtları, Eylül 2022’den itibaren YouTube kanalımızda herkese açılacak. O zamana kadar, sadece canlı izlemek üzere online bilet almış olanlar ve edit’lenmiş kayıtları izlemek üzere erişim satın alanlar izleyebilecek.

Bu sene her şeye rağmen ve her şeyle birlikte, dayanışma ve birlikte yürümenin, birlikte sahip çıkmanın ne demek olduğunu daha iyi anladığımız bir sene oldu. Umut veren konuşmacılarımızdan o gün orada bizimle olan gönüllülerimize, teknik ekibimizden Beşiktaş Belediyesi’ne, ve gerek o gün orada, gerekse ekran başımda bizimle olan izleyicilerimizle birlikte, #dijitaltopuklar2021’ı mümkün kılan herkese çok teşekkür ederiz!

#dijitaltopuklar2022’de görüşeceğiz!

Önceki İçerikUyandığında
Sonraki İçerikBu Benim Kanım

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Must Read