Ana SayfaFEMİNİZM#erkekyerinibilsin

#erkekyerinibilsin

Geçtiğimiz gün Twitter çok yerinde ve ‘Bunu nasıl daha önce düşünemedik?’ dedirten bir akıma şahit oldu. ruqinq adlı Twitter kullanıcısının ‘Kocam isterse çalışabilir’ cümlesi ile başlayan ve #erkekyerinibilsin hashtag’i ile devam eden kadınlarla ilgili cümleleri tersine çevirme fikri binlerce kullanıcının katılımı ile çok büyüdü ve Twitter’da trend topics kısmında zirveyi uzun süre korudu.

‘Erkek için en iyi meslek öğretmenlik’, ‘Kadının elinin kiri’, ‘Doktor hanım, ay pardon doktor bey’, ‘Poposu yere yakın erkekten korkacaksın’ , ‘Erkeği boş bırakırsan ya davulcuya varır ya zurnacıya’, ‘Erkekten mühendis olmaz’, ‘Erkekler için mavi otobüs uygulamamız çok yakında’ , ‘Erkeklerde doğaları gereği liderlik vasfı yoktur’ bu akımda kurulan cümlelerden sadece birkaçıydı. Keşke sadece atılan birer twit olsaydı tabii bunlar, hâlbuki tam tersi herhangi bir kadının sıradan bir gününün son derece sıradan birer parçası hepsi.

Cümleler arka arkaya akışta yer almaya başladıktan sadece üç dört saat sonra ‘Öff sıkıldık’, ‘Tamam anladık artık komik değilsiniz’ tepkileri gelmeye başladı çoğunluğu erkek olan kullanıcılardan. Zaten kimse komik olmayı amaçlamıyordu, ortada en ufak bir şaka, abartma ya da hiç var olmamış bir cümle yoktu. Onun yerine dört saat bile tahammül edilmesi zor cümleleri bir ömür boyunca duyarak yaşayan milyonlarca kadın vardı.

Kötü park edilmiş bir araba görünce kurulan ‘Kesin kadın şofördür’ cümlesi ile ‘Kesin erkek şofördür’ arasında teknik olarak hiçbir fark yok mesela ama hiç kimse ne ikinci cümleyi kurar ne de ilkini yadırgar. ‘Karım ben yanındayken ne isterse giyebilir ama ben yokken dikkatli olacak’ cümlesi ile ‘Kocam ben yanındayken ne isterse giyebilir ama ben yokken dikkatli olacak’ cümlesi arasında da ne yazarken ne de okurken hiçbir fark yok, yine de ikincisi tarihte hiç duyulmadı ve ilkini hiç yadırgamıyoruz. Cümleler arasındaki tek fark kadınları küçük düşüren cümlelerin yüz yıllardır kurulması, söylenmesi ve bir noktada neredeyse tek gerçek kabul edilmesi.

Belki daha önce bunu defalarca düşündünüz, belki bu akım her şeyi gözden geçirmek için ilk defa bir fırsat oldu bilmiyorum ama lütfen kurduğumuz cümlelere dikkat edelim, lütfen ağzımızdan çıkanı kulağımız duysun. ‘Aman canım bundan da ne olacak?’ demeden kelimelerimizi doğru seçelim çünkü ne söylediğimiz ne yaşadığımız oluyor bazen. Kadın şoförlerin gerçekten erkeklerden daha beceriksiz olduğuna inanmışken buluyoruz kendimizi mesela ya da farkında bile olmadan çok güçsüz sanmaya başlamışız kendimizi bir bakıyoruz ki. Eşitlik hem dilimizde hem de gerçekten hayatımızın tam orta yerinde olsun dilerim.

Photo by Felix Mittermeier from Pexels

Dijital Topuklar’da yazılan yazılar, yazarın bakış açısı ve fikirlerini yansıtmakta olup, Dijital Topuklar’ın görüşlerini temsil etmeyebilir.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Must Read