Ne Yazalım Ablama?

Herhangi bir konuda internette arama yaptığımızda karşımıza çıkan pek çok sonuç arasında tam olarak aradığımızı bulmamız bazen epey güç olabiliyor. Tanıdık, bildik -ve maalesef bazılarına ülkemizden erişemediğimiz- web siteleri bize kaliteli Türkçe içerik sunuyor olsa da, ‘bilgiye ulaşmanın çok kolaylaştığı’ çağda yanlış veya eksik bilgiler arasında kaybolmak da bazen çok kolay olabiliyor.

Google, Yandex gibi arama motorlarının çalışma prensipleri artık web dünyasını yönetecek halde. İnternette ‘bulunabilir’ olmak, web sitesi üzerinden kendini duyurmak isteyen herkes için artık en önemli mesele. Bunun için düzenlenen SEO (Search Engine Optimization – Arama Motoru Optimizasyonu) sistemi, web sitelerinde yayınlanan içeriklerin arama motorları tarafından taranmasını ve bulunmasını kolaylaştıracak bazı kuralları gerektiriyor. Arama motorları içerikleri tararken bazı temel özellikleri algılayarak hangi içeriğin daha değerli olduğunu tespit ediyor ve arama sonuçlarını buna göre düzenliyor. Kısacası, yayınladığınız herhangi bir içeriğe kolay ulaşılsın istiyorsanız, arama motorlarının gözüne girmek ve onların belirlediği kurallara uygun olacak içerikler yayınlamak zorundasınız.

Web sitelerinde yayınlanan içerikler, konusu ne olursa olsun, arama motorları tarafından değerli görülmeli ki hit alabilsin ve web sitesi de, tabiri caizse, ‘iş yapsın’. Hedef kitleye ulaşmada sosyal medya desteğinden daha öncelikli düşünülmesi gereken bu mesele, yayınlanan içerikleri hazırlayanları da belirli kalıplarda içerik üretmeye yöneltiyor.

Düşünün, sarımsağın faydaları ile ilgili bir araştırma yapıyorsunuz. Arama motoruna sorgunuzu yazdığınızda karşınıza onlarca sonuç çıkıyor. Sonuçlar arasında uzun uzun yazılmış ancak hiçbir bilgiye ulaşamadığınız, tekrarlardan ibaret, üstelik koyu fontla yazılmış onlarca devrik, hatalı cümle içeren içeriklere rastlıyorsunuz: ‘Sarımsağın faydaları nedir?’ diye merak mı ediyorsunuz? Size sarımsağın faydalarını anlatalım. Sarımsak nelere iyi gelir diye soruyorsanız ve sarımsağı nasıl tüketmeli sorusunun cevabını da bu yazıda bulabileceksiniz. Sarımsak nedir? Sarımsağın yararları nelerdir?

Sonra sarımsağın iyi bir antibiyotik olduğuna dair küçük bir bilgiyi içeren birkaç paragraf okur ve yaklaşık 7-8 dakikanızı boşa harcamış olursunuz.

İnternetteki bilgi kirliliği çoğu zaman canımızı sıkıyor ve aslında arkada dönen önemli bir meseleyi gözden kaçırıyoruz. Hiç düşündünüz mü, sadece hit alabilmek için hazırlanmış, okuyucunun pek de işine yaramayan ama sitelere bolca tıklamamızı sağlayan bu yazıları kim yazıyor?

İnternetin görünmez çalışanları, fason yazı işçileri. 800 kelimelik yazı başına 5 – 10 TL gibi komik rakamlara, günde 10’dan fazla yazı yazması istenen ‘yazarlar’, işte internette karşımıza çıkan ve site sahipleri dışında hiç kimsenin işine yaramayan bu yazıları yazmak için çalışıyorlar.

İşimize yaramayan yazılar derken, konuyu biraz daha genişletip aslında olmazsa olmaz içeriklerin de bazen bu yazarlara yazdırıldığını hatırlatmak gerekiyor. Freelance yazarlara ulaşabildikleri platformlarda ilan veren site sahipleri, ihtiyaç duydukları ve sitelerine bolca tık kazandıracak içerikleri ‘yazdırmak’ için bu yazı işçilerine çok cüzi miktarlar teklif ediyorlar. Daha da üzücü olan, seri şekilde yazarak bu şekilde para kazanabilen yazarlar, kalitesiz ama bolca içerik üreterek internetteki Türkçe kaynakları üretmiş oluyorlar.

İnternet aleminde gerçekten yazar veya editör olarak kariyer yapmak isteyen yazarların hak ettiği ücretler de fahiş kalıyor. ‘Saat ücreti’ gibi bir kavrama alışkın değiliz; 2 saatte yazdıkları bir yazıdan 30-40 TL kazanabilen yazarlarla 2 saatte 5 yazı yazarak 20 TL kazanan yazarlar arasında, içerik yöneticileri dışında gerçekten kazanan hiç kimse kalmamış oluyor.

İnternet kullanıcılarına da arama motoru sonuçları arasında kaliteli içerikleri bulacak yeni bir tür arama motorunu hayal etmek kalıyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Must Read