Sezi Kalkavan

22 sene önce kendisi de üniversite öğrencisiyken “Birkaç öğrenci arkadaşına burs sağlamak” amacıyla kağıttan bir gemiyle bir yola çıktı ve nihayetinde hayat onu çetin, mavi bir okyanusa çıkardı. Bugün 40 yaşında, tüm destekleyenleri ile birlikte kocaman bir gemide yol alıyor; gençler, çocuklar, kadınlar için onlarla birlikte, onları geliştiren ve ayakta dimdik durabilmelerini sağlayan projeler yapıyor. Tamamen şeffaf, aracısız, abla kardeş yakınlığında bir burs ağı kurdu ve bugüne kadar 167 kişiye ulaşmış oldu.

Sonra Afrika serüveni başladı. 5 sene önce gönüllü olarak gittiği Ghana’da 68 ‘yavrusunun’ olduğu bir yetimhanesi var şimdi. Bir ilkokul, inşaatı devam eden bir lise, köyden kadınlar için kurduğu bir atölye de var. Yılda 6 kez gönüllülerle Afrika’ya gidiyor ve çocuklarına kavuşuyor. Yılın geri kalan zamanlarında hep onları özlüyor.

Tanzanya’da devam ettiği su ve kırsal kalkınma projeleriyle ailelerin bir kova pis suya ulaşması için artık 3 km yürümesi gerekmiyor. Akıllı Köy projeleriyle güneş enerjisi desteğiyle orada yaşayanlar için kalıcı faydalar sağlamaya çalışıyor. Güneş enerjisi destekli Akıllı Köy ile 900 kişiye temiz su ulaştıracak kuyular yapılmasına önayak oluyor.

4 sene önce yine Tanzanya’da “Free the Kids” adı ile başka bir organizasyon kurdu ve bu sayede bugün hala son hız devam eden insan ticareti, zorla çalıştırma ve kölelikle mücadele ediyor. 28 çocuk bu süreçte kurtarıldı, şimdi 12 çocuk daha çalıştırıldıkları yerlerden geri kaçırılarak ailesine, okula, insanca şartlara kavuşturuluyor. 70 dolara çocukların satıldığı bu dünyada umudunu yitirmeden, destekçilerin de yardımıyla mücadele ediyor.

Türkiye’deki projeleri de sürüyor: İstanbul Çengelköy’de Milli Eğitim Bakanlığı ile birlikte yürütülen ‘Idealab’ ingilizce öğrenme sınıfı, Ordu’da Fen Lisesi’nde matematik projesi, Doğu’da okullarda çocuklar için sanat atölyeleri, sınırlardaki kamplarda oyun ve oyuncak günleri gibi projeler de güncel olarak ilerlemekte.

Şimdi Derneği olarak yola devam ediyor.

“…ve canımızdan çok seviyoruz dünyanın çocuklarını biz.”