Ana SayfaDİŞİTAL SESLERYanlış Değil, Farklı

Yanlış Değil, Farklı

“Pardon bir şey sorabilir miyim, sizin oğlunuzun yüzü neden fazla büyük ve değişik?”

8 yaşındaki çocuğunu, bir doğum gününde yeni tanıdığı “farklı” bir çocuğun annesine (çocuğu yanındayken) bu sözleri söylerken yakaladığını düşün. Ne yapardın?

Farklı olan merak uyandırdığı kadar endişe de doğurur. Alışık değilsin. Belki yeni bir şeye açık değilsin. Belki öyle yetiştirilmedin. Belki hiç fark etmedin. Belki de fırsatın olmadı. Biraz bilgi, biraz deneyim biraz da empatiye ihtiyacın var.

Şimdi kendine sor.

Kişiler arasındaki farklılıkları fark ediyor ve saygı duyuyor musun?

Evinde, mahallende, iş yerinde, sanal dünyada bu farklılıkları kabul ediyor ve onlara değer veriyor musun?

Çeşitliliği sadece cinsiyet ve engellilik ekseninde değil, yaş, din, etnik grup, ırk ve cinsel eğilim eksenlerinde de tanımlıyor ve kabul ediyor musun?

Bugüne kadar kendine bunu sormadıysan senin suçun değil. Ama bir düşün, hayatın başlarında bu terimlerin anlamlarını bilmek, öğrenmek ve deneyimlemek ne kadar muhteşem olurdu.

Evet o 8 yaşındaki çocuk benim çocuğumdu. Evet, yukarıdaki soruların hepsine benim cevabım evet. Ama hayır, ben o doğum gününde ne yapacağımı bilemedim! Cümlenin yarısına gelmeden yavaşça omzuna dokunup “Sana bir şey söylemem gerekiyor” diyerek onu susturduğumu, başka bir odaya geçip o çocuğun farklı olduğunu ama bunun hiçbir önemi olmadığını acemice anlatmaya çalıştığımı hatırlıyorum. Sonra konu orada kapandı. Birkaç gün hayatın temposunda o olayı tamamen unuttum. Sonra olur ya bir gün aklıma düştü. Utandım. Oğluma hislerini anlatmaya fırsat vermemiş olduğum için, konuyu kapattığım için, sonra unuttuğum için utandım…

O günden sonra “Çocuğunuza çeşitlilik ve kapsayıcılığı nasıl anlatırsınız?” başlıklı derin bir araştırmaya giriştim. Sakince hayatımıza soktuğum minik yol haritası…

– Çeşitlilik unsurları hakkında konuş. (İnsanların farklı olduğu ama farklı olmanın yanlış olmadığı. Farklı ama aynı olunabileceği. Ortak noktalara dikkat çekerek farklılıkların sadece bir karakteristik özellik olduğu)

– Rol model ol. (Kullandığın dil nasıl, hayatında farklılıklara yer var mı gözden geçir)

– Çocuğunun empati yeteneğini geliştirmeye fırsat tanı. (Yaşamın içinde empati kurduğun örnekler veriyor musun? Örn: O arkadaşını oyunun dışında tuttuğunuz için şu an çok üzülüyor olabilir, sen de geçen gün şu konuda dışarıda kaldığında nasıl hissetmiştin hatırla)

– Soruları yanıtlama hazır ol.(Çocukların soruları net, yanıtlar da net olmalı, benim doğum gününden düştüğüm duruma düşme)

– Kapsayıcılık ve tarih temalı kitaplar, film, oyuncak edin. (Birkaç kitap önerisi: Fati’nin Maceraları (Kör), Balköpüğü ile Tatlı Bir Macera (Serebral palsi), Gergedanlar Krep Yemez, En Sevdiğim Oyuncak (Cinsiyet eşitliği), Mommy, Mama, Me (Cinsel yönelim))

– Bilgi edinmek yetmez, deneyimlemesini de sağla. (Farklı etnik kökenli/cinsiyetten veya engelli bir arkadaş edinmek; gönüllü çalışmak; aile ağacı çizmek ve üzerine konuşmak; farklı temsiliyet düzeyinden başarılı kişilerin biyografilerini okumak, filmlerini izlemek (Naim Süleymanoğlu, Sümeyye Boyacı vs)

– Beraber stereotipleri sıralayın ve bunlar hakkında konuşun. (“Kızlar pembe sever. Erkekler futbol oynar”.)

– Böyle birini tanıyor musun oyunu (Unionlearn.org.uk sitesinde rastladığım görselden yola çıkarak geliştirdiğim bir oyun: Kim kiminle nerede oyunu gibi oyuncular stereotip dışında kalacak bir insan tanımlar ve üzerine konuşurlar.)

Oğluma merak ettiği ve cesurca sorduğu için, doğum gününde rastladığımız çocuğa bizde bu farkındalığı uyandırdığı için teşekkürlerle…

**

Yararlandığım kaynaklar:

  • https://www.foundationscounselingllc.com/blog/teaching-your-kids-about-diversity-and-inclusion.php
  • https://www.unionlearn.org.uk/equality-and-diversity-whats-difference
  • https://kidskonnect.com/articles/how-to-teach-your-children-about-diversity-inclusion-inside-and-outside-of-the-classroom/
  • https://biglifejournal.com/blogs/blog/raising-inclusive-kids
  • https://www.scholastic.com/parents/books-and-reading/raise-a-reader-blog/multicultural-childrens-books.html
  • https://www.brighthorizons.com/family-resources/how-to-raise-inclusive-child

Photo by Diana Akhmetianova from Pexels

Dijital Topuklar’da yazılan yazılar, yazarın bakış açısı ve fikirlerini yansıtmakta olup, Dijital Topuklar’ın görüşlerini temsil etmeyebilir.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Must Read