Ana SayfaVitrin25 bin kadın dijital okur-yazar olacak!

25 bin kadın dijital okur-yazar olacak!

Dijital Topuklar olarak 24-25 Aralık’ta Hatay’da düzenlenen Kadın İçin Teknoloji eğitimlerindeydik.

Teknosa tarafından 2007 yılında başlatılan, Habitat Derneği işbirliğiyle sürdürülen Kadın İçin Teknoloji projesi, bugüne kadar 66 ilde 16 bin kadına ulaştı. Hedef 25 bin kadına dijital okur-yazarlık eğitimlerini ulaştırmak…

Bilgisayar ve internet kullanımına dair temel bilgilerin aktarıldığı 16 saatlik eğitimler, Teknosa ve Habitat Derneği işbirliğinde gerçekleştiriliyor. Gönüllü eğitmenler tarafından organize edilen eğitimler, 20 kişilik gruplara veriliyor. Toplumsal cinsiyet eşitliği adına ‘teknoloji erkek işidir’ algısını yıkmayı ve kadınların dijital okur-yazarlık becerilerini arttırmalarına destek olmayı hedefleyen proje kapsamında bugüne dek Türkiye’nin 66 ilinde çeşitli eğitimler düzenlendi ve bu eğitimlerden 16 bin kadın yararlandı. Toplumun her kesiminden, her yaş grubundan kadınlara hitap eden eğitimlerle 2023 yılına kadartoplam 25 bin kadına bu eğitimlerin ulaştırılması hedefleniyor.

Neden ‘Kadın İçin Teknoloji?’

Dijital Topuklar Platformu, kurulduğu günden itibaren dijital ortamda kadınların daha görünür olmalarını ve onların işlerini kolaylaştırmayı hayal ediyor. Tam da bu sebepten, “Kadın İçin Teknoloji” de gönülden desteklediğimiz projeler arasında…

“Kadın için Teknoloji” eğitimleri sonrasında, teknolojiyle aralarında mesafe olan kadınlar;

  • Kimseye muhtaç olmadan hastane randevusu alıp, e-devlet sitesini kullanabiliyorlar.
  • Güvenli internet hakkında bilinçleniyorlar.
  • E-posta kullanmaya başlıyorlar.
  • Facebook, Instagram gibi sosyal medya hesaplarını açıyorlar.
  • İşlerini sergiliyorlar.
  • Kendi başına arama motoru kullanıp, istedikleri bilgiye erişebiliyorlar.
  • Arkadaşlarıyla, akrabalarıyla Messenger veya Whatsapp üzerinden haberleşebiliyorlar. Whatsapp grupları oluşturup birbirlerini bilgilendiriyorlar.
  • İlgilendikleri etkinlikleri, kursları veya indirimleri takip edebiliyorlar.
  • Klavyeyi kullanıp yazı yazabiliyor, dilekçe vs. hazırlayabiliyorlar.
  • İhtiyaç duydukları bilgilere kendi kendilerine erişebiliyorlar.
  • Çocuklarının okul durumlarını takip edebiliyorlar.

Eğitimlerde neler oluyor?

Bilgisayar kullanımı, internet kullanımı, sosyal medya kullanımı gibi alanlarda verilen eğitimler sayesinde hem kadınların bilgiye erişimi, hem de bilgi kullanarak kişisel gelişim ile kariyer fırsatları artıyor. Özellikle Anadolu’da kendi el emeği ürünlerini internet ve sosyal medya kullanarak satarak gelir elde etmeleri sadece kadını değil, aileyi de geliştiriyor.

Bu tecrübe bize neler kattı?

Dijital Topuklar olarak gerek web sitemizde sunduğumuz içeriklerin, gerekse düzenlediğimiz etkinliklerin geniş bir kesime hitap etmesini çok önemsiyor ve mesajlarımızın İstanbul ötesine çıkmasını, iletmek istediklerimizin teknolojiyle arasında mesafe olan kadınlar tarafından da erişilebilir olmasını istiyoruz. Teknosa ile birlikte katıldığımız bu gezide, büyük şehirlerde normalleşen ve hayatın bir parçası haline gelen teknolojik becerilerin, Anadolu’da erişilebilir olmasının ne denli önemli olduğunu gördük.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Must Read