Ana SayfaDİŞİTAL SESLERDijital Topuklar 2018'de neler oldu?

Dijital Topuklar 2018’de neler oldu?

1 Kasım 2018 günü, Evrim‘in de panellerinden birinde konuşmacı olarak yer aldığı, Dijital Topuklar 2018 organizasyonunu izlemeye gittim. Aslında Evrim’in konuşması bahaneydi, Arzum Onan’ın da konuşmacı olduğunu duyunca gittim. Sonuçta kendisi 1993’Te Türkiye ve Avrupa güzeli seçildi ve ünvanını 25 yıldır kaptırmadı. En azından, bence…

Organizasyon, isminden dolayı kadınlara yönelik gibi algılanabilir. Zaten sanırım öyle algılanıyor çünkü 700 kişilik organizasyonda izleyiciler arasında taş çatlasa 10 erkek vardı. Bunlardan biri de bendim. Dijital Topuklar Zirvesi’nin üçüncüsüymüş. İlkinden hiç haberim olmadı. Geçen yılkine eşim (Evrim Bayramoğlu) izleyici olarak katılmış ve çok etkilenerek eve dönmüştü. Bu yıl da yukarıda bahsettiğim gibi konuşmacı olarak katıldı ve beni de yanında götürdü.

Doğrusu bu kadar büyük ve başarılı bir organizasyon beklemiyordum. Başta Elif Doğan ve Perihan Gürer olmak üzere emeği geçen herkesi tebrik ediyorum. Bu zor ekonomik koşullara rağmen sponsor olan firmalara da teşekkürler. Organizasyonun ana hedefini, girişimcilere ilham olabilmek, bilgilendirmek, bilinçlendirmek ve cinsiyet eşitliği ile ilgili farkındalık yaratmak olarak özetleyebiliriz bence. Ülkemizde ekonomiye katkısı çeşitli sebeplerle düşük olan kadınların cesaretlendirilmesi için bu tip platformlara ihtiyaç var.

Çocuk ve gençlerin ağzından, onların gözüyle sosyal medya ve internet kullanımını dinlemek keyifliydi.  Çocuklarımızla ilişkilerimiz açısından bilgilendirici oldu. Ardından Z Kuşağı ve alfa nesliyle nasıl iletişim kuracağımızla ilgili panelde biraz da mevcut eğitim sistemimizdeki yanlışlara değinildi.  Serdar Kuzuloğlu’nun “stand up” havasında geçen “Bir erkeğin değişen rolü” temalı konuşması, bence günün en iyilerindendi. “Sosyal medyada adab-ı muaşeret” konulu panelde, dijitaldeki kişilik ve özgürlük haklarından ve etik ilkelerden bahsedildi.  “Girişimcilik ne değildir?” konulu panel bence iş kurmayı düşleyenler için oldukça faydalı olmuştur. Potansiyel girişimciler, nelere dikkat etmeleri gerektiğini profesyonellerden dinleme şansı elde ettiler. Daha sonraki konuşmacıların büyük bölümü, kendi işlerini kurmuş ve başarıyla yürüten kadınlardı.

Çok ilham verici, amiyâne tabirle gaza getirici konuşmalar dinledik. Herkes başlarından geçenleri tüm samimiyetleri ile dile getirdi. Finans sektöründen ayrılıp tutkusunun peşinden giderek makyaj sanatçısı olan da vardı, kurumsaldan çikolatacılığa geçiş yapan da. Samimi bir anne blogger da vardı, kurumsaldan vazgeçmeden, hatta kurumsalın gücünü de hayaline ortak edip tutkusunun peşinden giden de. Daha sonra kurumsal iletişim uzmanı tarafından “kendi değerini bulma ve markalaşma” konusunda bilgilendirildik. Geleceğin teknolojisi VR/AR devrimi ile ilgili bence biraz da ürkütücü olan gelişmeleri öğrendik. Paralimpik yüzücü ve ressam Sümeyye’nin hikayesi, kendi dertlerimizden utanmamıza sebep oldu. En büyük engelin kendimiz olduğu gerçeğini hatırlattı. Konda Genel Müdürü Bekir Bey’in iş dünyasında “duygu”nun, dolayısıyla kadının yerinin arttırılmasına yönelik konuşması da farkındalık yaratması açısından çok faydalı oldu.

Sponsorlardan Cif’in #hepimizinelinde projesinin anlatıldığı panelde sahnede Arzum Onan vardı. Diğerlerini göremedim! Ev işlerinin sadece kadınların sorumluluğu olmadığının, erkeğin yardımı değil iş bölümünün gerekliliğinin altı çizildi. Sosyal girişimcilik ve doğumda kadın hakları konulu paneller, bilgilendiriciydi. Kadınlığımızla barışmak konulu panelde, geçmişten günümüze dişil enerji algısının nasıl değiştiğinden bahsedilirken verilen ritüel örnekleri ilginçti. “Kurtlarla Koşan Kadınlar” kitabının yazarı Clarissa P. Estes’ten aldıkları eğitimi anlatan Damla Çeliktaban ve Esra Sert, samimi konuşmalarıyla izleyiciyi keyiflendirdi.

Ataerkil toplumdaki bakış açısı nasıl dönüştürülür konulu panelde cinsiyet eşitliği çalışmalarından bahsedildi. Özellikle kanun maddelerindeki cinsiyetçi yaklaşımlar konusu çok ilgi çekiciydi. Organizasyonun finalinde sahne alan Ayta Sözeri, Dijital Topuklar organizatörlerini çok zor durumda bıraktı. Çünkü çıtayı çok yükseğe koydu. Seneye kimi çıkarırlar bilmem… Zorlu yaşamından örnekleri, pes etmeyişini, engelleri, kısacası yaşam hikayesini öyle güzel ve samimi anlattı ki, bazen gözlerimiz doldu, bazen kahkaha attık. Konuşma sonunda empati, hoşgörü, vicdan, anlayış gibi insani değerlerin ne kadar önemli olduğunu yeniden hatırlattı. Yaklaşık 10 saatlik organizasyonun kısa bir özetini anlatmaya çalıştım. Dikkatinizi çekti mi bilmem ama konuşmaların çok büyük bir kısmı sadece kadınları ilgilendirmiyor. Ben şahsen sadece kadınları ilgilendiriyor gibi görünenlerden dahi kendime dersler çıkardım, bir şeyler kattım. Bu nedenle bence “Dijital Topuklar”, “kadın organizasyonu” algısını kırmalı. İlham almak isteyen, cesaretlenmek isteyen, bilgilenmek isteyen herkes için faydalı bir organizasyon. Hemcinslerime duyurulur…

 

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Must Read