2004 yılında Mark Zuckerberg tarafından yalnızca Harvard Üniversitesi öğrencileri için kurulan, iki sene sonra ise üniversite dışından da insanların kullanımına açılmasıyla bir anda dünya çapında popüler olan ve 4 sene içinde 100 milyon kullanıcıya ulaşan Facebook, bugün tüm dünyada en çok ziyaret edilen ve kullanılan web sitelerinden biri haline geldi.
2018’in ilk aylarında yapılan araştırmalara göre dünya nüfusunun yüzde 28.5’i aktif olarak Facebook kullanıyor. Ancak toplam kullanıcı sayısı 14 yılda 2 milyar 167 milyona ulaşan Facebook, diğer sosyal medya platformlarının popülaritesinin artmasıyla beraber küçük de olsa bir gerileme yaşamaya başladı.
Facebook kullanım oranlarının özellikle 2015 yılında %20 civarında düştüğü görülüyor. Kullanıcı sayısı olarak hala zirveyi zorluyor olsa da Facebook, gün geçtikçe, özellikle gençler arasında, popülerliğini yitiriyor.
Daha hızlı, daha ‘anlık’ sosyal medya!
Sosyal medya trendlerinin gerisinde kalmamak adına Facebook yönetimi sıklıkla uygulamalarını geliştiriyor, kullanıcı deneyimini kusursuz hale getirmek için devasa bir ekiple çalışıyor. Ancak yine de araştırmalar genç nüfusun Facebook yerine Instagram ve Snapchat gibi uygulamaları tercih etmeye başlamasıyla birlikte ciddi bir düşüş yaşıyor.
Facebook kullanım alanlarını genişletirken, sosyal medya trendleri sadeleşmeye yöneliyor. Tanıdıklarınızla iletişimde kalabildiğiniz bir platform olmasının yanı sıra, haber kaynağı özelliği ile eşinizin dostunuzun paylaştığı günlük iletileri takip etmenizi sağlıyor. Kişisel gönderilerin yanı sıra çeşitli etkinliklerin ve gündem haberlerinin takip edilebildiği bir platform olma özelliği ile öne çıkıyor. Aynı zamanda çeşitli oyunlar oynayabildiğiniz, canlı yayınlar yapabildiğiniz bir mecra olmasına rağmen yine de neden daha ‘basit’ uygulamalar olarak sunulan Instagram ve Snapchat kullanımı yaygınlaşıyor olabilir?
Yapılan araştırmalar özellikle gençlerin içerik kalabalığı içerisinde kaybolmak yerine basit paylaşımların olduğu platformları tercih ettiğini gösteriyor. Instagram’a da Snapchat benzeri ‘Hikaye’ özelliğinin de eklenmesiyle anlık paylaşımlar için bu iki platform daha sık tercih edilir oldu.
18 yaş altı gençlerin sosyal medya kullanımı ile ilgili ebeveynlerin bilinçlenmiş olması ve çeşitli kısıtlamalara gidiliyor olması da bir etken gibi görünüyor ancak yine de istatistiksel olarak diğer uygulamalara yönelim yaygınlaşıyor.
“Facebook’un bir gençlik sorunu var!”
EMarketer firmasının yaptığı araştırmada, 18-24 yaşlarındaki sosyal ağ kullanıcılarının yüzde 83’ünün 2018’de Facebook kullanacağı ve bu oranın 2021 yılına kadar yüzde 81,5’e kadar düşebileceği öngörüldü. EMarketer’in baş analisti Karin von Abrams, Facebook’un bir ‘gençlik’ sorunu olduğunu ifade ederek daha az karmaşık olan sosyal medya mecralarına yönelmenin artacağını söyledi.
We Are Social’ın 2018 yılında yaptığı araştırma ise, Türkiye’de aktif olarak internet kullanan 54 milyon 330 bin kişi mevcut ve 51 milyon kişi Facebook, 33 milyon da kişi de Instagram kullanıyor. Ancak bu sayıların da değişebileceği, gerileyebileceği öngörülüyor. İstatistiklerin dijital pazarlama stratejilerine nasıl etki edeceği ise merak konusu.
♦