Gözümüz aydın, yapay zeka teknolojisi artık günlük hayatımıza kadar erişti. Telefonunuzdaki akıllı sanal asistanınız birçok işinizi kolaylaştırmak için hep yanınızda olacak. Farklı kuruluşların sunduğu akıllı asistan hizmetleri arasında seçim yaparken, işlevsellik kadar asistanınızın ne kadar akıllı ve ‘kibar’ olacağı da tartışılmaya başlandı.
Akıllı asistan nedir?
Akıllı asistan ya da sanal asistan, genel olarak mobil cihazlarda kullanılabilen sesli komut-yanıt sistemlerini ifade ediyor. Microsoft’un ürünü olan Cortana kadar Apple’ın Siri, Amazon’un Alexa, Google’ın ise Google Assistant ürünleri de tüm dünyada gün geçtikçe daha fazla kullanıcı tarafından tercih edilmeye başlanıyor. Temelde mobil cihazınızda kayıtlı verileri ve işlevleri kullanabilmenizi sağlayan bu asistanlar, gelişen teknolojiyle birlikte sizinle sohbet edebilecek kadar ‘akıllanıyor’. Yalnızca arama motorları üzerinden arama ya da telefonunuzda bir işlem yapmanızı kolaylaştırmakla kalmayıp sizin için kuaförden randevu alacak kadar ileri gidebilen akıllı asistanların kullanım sıklığı da geçtiğimiz yıla oranla neredeyse iki kat artmış durumda.
İster hava durumunu sorun, ister siz ofisten çıkarken bir şey hatırlatmasını isteyin; yol sorun, maillerinizi kontrol ettirin… Asistanlar akıllı telefonunuz ve internet bağlantınızla yapabileceğiniz her şeyi sizin için yapabilecek.
Hangi akıllı asistanı kullanmalı?
Geçtiğimiz aylarda yapılan bir araştırma, akıllı sanal asistanların yeteneklerini ölçerek hangisinin daha kullanışlı olduğunu ortaya çıkardı. Asistanlara sorulan yaklaşık 5000 sorunun cevapları değerlendirilerek yapılan çalışmada Google Asistan, soruların %75’ten fazlasını cevaplayarak öne çıktı. Üçte ikilik bir doğruluk oranı ile Cortana ikinci olurken, Alexa ve Siri de onları izledi.
Türkiye’de ise yaygın olarak kullanılan akıllı asistan, Türkçe desteği ile diğerlerinden ayrılan Apple’ın Siri uygulaması oldu.
En iyi seçilen Google Asistan, bu yıl açıkladığı gelişmeler ile yapay zeka konusunda daha da öne çıkacak gibi gözüküyor. HT Hayat’ta yayınlanan habere göre, Google’ın tanıttığı yeni asistan sistemi olan Duplex teknolojisinin, karşınızdakinin bir yapay zeka mı yoksa gerçek bir insan mı olduğunu anlayıp anlayamadığınızı ölçen Turing Testi’ni bile geçtiği konuşuluyor. Bu demek oluyor ki, bilim kurgu filmlerinden aşina olduğumuz o ‘sanal yardımcılar’ gerçek oldu bile.
Yapay zeka nezaketi
Medium.com sitesinde yayınlanan bir yazı da, akıllı asistanların ‘kibarlığını’ sorguluyor. Amazon’un akıllı sanal asistan uygulaması Alexa için çalışan Cheryl Platz, yazısında “kullanıcılarımız Alexa’nın daha kibar konuşması yönünde taleplerde bulunuyor” diyerek sanal asistanlar meselesine yeni bir tartışma getiriyor.
Akıllı asistanlar günlük hayatın içine girdikçe, tüm teknolojiler gibi, çocuklar tarafından da erişilebilir hale geliyorlar. Makalesinde çocukların iletişim kurmayı öğrenip geliştirirken aktif olan ayna nöronlarının ‘yapay zeka’ ile iletişim kurarken de aktif olacağına dikkat çeken Platz, sanal asistanların doğru ve kibar konuşmasının ve ‘kibarca’ verilmiş komutları takdir etmesinin bu noktada önemli olabileceğini ifade ediyor.
Gardınızı aldınız mı?
Akıllı asistan kullanımı ülkemizde henüz yaygınlaşmadı, dünyada en sık kullanılan uygulamaların ise Türkçe desteğine ihtiyacı olacak. Ancak Türkiye’de akıllı sanal asistan teknolojisi yaygın olarak kullanılmaya başlandığında bizim de çocuklarımız için konuşacak çok fazla konumuz olacak gibi gözüküyor.
♦