Artık herhangi bir markanın, dijital dünyadaki varlığı üzerinde çalışmadan ayakta kalması çok zor. Web sayfanızın ve dijital dünyada yer alan içeriklerinizin trafik alması ve daha fazla takipçi kazanmak, ne üzerine iş yapıyor olursanız olun, artık işiniz için hayati önem arz ediyor.
Rakiplerinizden sıyrılmak, sunduğunuz ürün ve hizmeti doğru bir şekilde anlatabilmek ve hedef kitlenize verimli bir şekilde ulaşabilmek için düşünmeniz gereken konulardan biri de sosyal sorumluluk projeleri ve bir toplumsal duruş belirlemek.
Güncel meseleler, sosyal olaylar karşısında bir tavır almak, iletişim çağının olmazsa olmazlarından biri haline geliyor. İnsan hakları ve çevre sağlığı gibi konularda yapılan çalışmalar gün geçtikçe daha fazla desteğe ihtiyaç duyuyor ve binlerce, milyonlarca kişiden oluşan bir kitleye ulaşmayı hedefleyen markalara da bu anlamda bazı görevler düşebiliyor.
Elbette bu tür sorumluluklar almak ya da almamak kuruluşların inisiyatifinde.
Ancak dijital iletişim ve sosyal medya uzmanı, Amerikalı WrightIMC ajansının CEO’su Tony Wright; firmaların sosyal sorumluluk almasının yalnızca ahlaki faydalarından değil, şirketlere doğrudan bağlantı kazandıran faydalarından da söz ederek yeni bir sayfa açıyor.
“Sosyal duruşu olan bağlantı alır”
Tony Wright’ın birkaç yıl önce yaptığı bir araştırma, tüketici tercihlerinin bir markanın toplumsal duruşundan nasıl etkilendiğini anlamayı hedefledi. Sonuçlar oldukça çarpıcıydı: Toplumsal duruşunu, gündemde olan sosyal olaylar karşısındaki tavrını belirleyen bir marka, neredeyse her zaman bu sayede bir SEO avantajı sağlayabiliyor.
SEO, (Search Engine Optimization – Arama Motoru Optimizasyonu) dijital dünyada var olabilmenin anahtarı. Kullanıcıların herhangi bir arama motoru kullanırken bazı anahtar kelimeler üzerinden sizin sayfalarınıza erişebiliyor olması ve farklı web sayfalarından sizin sayfalarınıza bağlantı veriliyor olması, hedef kitlenize ulaşabileceğiniz anlamına geliyor. Web üzerinde size kolaylıkla ulaşabilen kullanıcılar, sizi daha uzun süre ve verimli olacak şekilde takip ediyor.
Tony Wright, arama motorlarının ve dolayısıyla hedef kitlenizin dikkatini çekmenin yollarından birinin de, kuruluş olarak toplumsal duruşunuzu belirlemeniz olduğunu söylüyor.
Tavrını belirle!
Basit düşünün: Kahve içecek parası olmayanlar için müşterilerin fazladan bozuk para bırakmasını rica eden ve ‘askıda kahve’ uygulamasını başlatan markanın anlatıldığı haberlerin sosyal medyada ne kadar uzun süre dolaştığını hatırlayın. Küçük, yerel bir işletme ancak toplumsal duruşunu ifade ederek yaptığı eylemlerle konuşuluyor. Ya da kız çocuklarının eğitimi için çalışmalar yürüten başka bir büyük kuruluşun ismine pek çok farklı mecrada rastlamıyor muyuz?
Bu tür haberlerin paylaşılması, dijital mecralarda daha sık yer alması, SEO açısından büyük bir avantaj. Çeşitli linkler üzerinden size ulaşabilen kullanıcılar, markanıza değer katacaktır.
Tony Wright, toplumsal duruş ve sosyal sorumluluk üzerinden sağlanan bağlantıların her zaman kaliteli ve verimli bağlantılar olacağı konusunda bizi uyarıyor. Herkes aynı fikirde olmasa bile. Ancak, yaygın toplumsal hareketleri de iyi gözlemlemek gerekiyor.
“Örneğin,” diyor Wright, “#MeToo hareketini destekleyen şirketinizin tonlarca bağlantı alacağını beklemeyin. Orijinal ve eşsiz bir duruş belirlemeniz gerekecek.”
Nasıl bir tavır alacaksınız?
SEO meselesi, artık sadece yazılımcıları ilgilendiren bir mesele değil. Pazarlama uzmanları, reklamcılar ve yöneticiler artık SEO uzmanları ile de bir araya gelerek stratejiler belirlemek durumundalar.
Dijital veriler, trendler ve kuruluşunuzun hedefleri iyi analiz edilerek bir toplumsal duruşa karar verilmeli. Müşterilerinizin olası tavrını göz önünde bulundurarak hareket etmelisiniz.
Yakın tarihli bir YouGov çalışması, Amerikalıların yüzde 59’unun politik duruşu nedeniyle bir markayı boykot edebileceğini ortaya koydu. Aynı zamanda Tony Wright’ın yaptığı araştırma, ABD’de yaşayan insanların tavırlarının da coğrafi olarak değişebileceğini gösterdi. Örneğin Kuzeybatı ABD’dekilerin sosyal veya politik duruşu nedeniyle bir markayı destekleme veya boykot etme olasılıklarının daha yüksek olduğu, ancak Güney ABD’deki insanların bir markanın duruşuna tepki verme olasılığının daha düşük olduğu ortaya çıktı. Aynı zamanda kadınların ve daha genç tüketicilerin de da siyasal tutumları erkeklerden daha fazla önemsediklerini keşfettiler.
Analizinizi iyi yapın, SEO profesyonellerinize danışın ve tavrınızı belirleyin.
Doğru bir şekilde toplumsal duruşunuzu belirlediğinizde, doğru bağlantılar alarak ulaşabildiğiniz hedef kitlenizi daha iyi etkileyebileceksiniz.
Riskli bir alan olsa da, faydaları düşünüldüğünde denemeye değer.