Aşağıdaki yazı PsychologyToday sitesinden çevrilmiştir.
“Log Off” (Türkçe adıyla “Çıkış Yap”) isimli yeni kitabında Blake Snow internet kullanımını sınırlandırmanın yollarını açıklıyor.
Blake Snow kitabında hafta içi 11 saat ve Cumartesi günleri yarım gün çalıştığını ve geri kalan kısmın çoğunda da zihninin meşgul olduğunu anlatıyor. İş hayatıyla internet kullanımın, daha doğrusu akıllı telefon kullanımının dengelenmesinin ciddi bir mücadele olduğunu ifade ediyor. Bir dijital detoksun ardından, başkalarının da aynısını nasıl yapabileceğiyle ilgili tavsiyeleri var.
Dikkat dağıtıcılardan kurtulun.
Blake kitabında dört ana yakıt teorisinden bahsediyor. Bu dört yakıt; aile, arkadaşlar, sağlık ve iş. Bunlarla ilgili olmayan diğer her şeyden kurtulmalısınız. “Yani acil durumlar için sesli mesaj dışında; alarm, uyarı, bipleme ve bildirim yok.” Blake ayrıca acil durumların çoğunun zihnimizde olduğunu söylüyor. Bunu yapmak ve dikkat dağıtanlardan kurtulmakla, gerçekten önemli olana odaklanabilir ve zamanımızı verimli kullanabiliriz.
Meşguliyeti abartmayın.
Meşgul olmakla gurur durmak çok saçma. Blake “çok meşgulüm” açıklamalarının hayatımızı nasıl yaşadığımızla ilgili zor seçimler yapmaktan kaçınma girişimleri olduğunu söylüyor. Meşgul kalmak bizi gerçekten mutlu edecek şeylerin peşinde koşmaya zaman ayırmaktan daha kolay. Daha da kötüsü, internet süresiz bir meşgul olma halini kolaylaştırıyor. Meşgul olmayı abartmaktan kaçının. Böyle yaparak zamanınızı nasıl geçireceğinizi seçmekle ilgili daha net düşünmeye başlayabilirsiniz.
Telefonu her elinize aldığınızda “neden?” diye sorun.
Akıllı telefonlarımız elbette cevaplar bulmak, arkadaşlarla iletişimde kalmak ve hatta saate bakmak için çok işe yarar araçlar. Fakat sandığımızdan daha da sık bir şekilde telefonu gözümüzün önünde olan her neyse onu görmezden gelmek, kaçmak ya da dikkatimizi dağıtmak için kullanıyoruz.
Blake kitabında; “telefonlarımızı cebimizde tutmanın yapacağımız en cesurca şeylerden biri olduğuna inanıyorum” diyor. Tek başına oturduğumuzda ya da bir grup insan içinde yalnız olduğumuzda hissettiğimiz endişeyi telefonlarımızı güvenli bir battaniye olarak kullanarak bastırmamayı seçebiliriz. Böylece anda kalmayı hatırlarız.
Üçe bölme kuralını kullanmaya çalışın.
Hayatınızı üçe bölün. 8 saat iş, 8 saat uyku ve 8 saat serbest zaman. Daha çok çalışmak bizi daha üretken yapmaz. Akıllıca çalışmak ve serbest zaman ayırmak zihnimizin başıboş dolaşmasına izin vermek çalıştığımız saatlerde daha verimli olmamızı sağlar. Bir araştırmaya göre, mekanik işler yapan kişilerde haftada 40 saat üstü çalışmak üretkenliği azaltırken, yaratıcı işler yapan kişilerde 20 saat üstü üretkenliği azaltıyor. Akıllı telefonunuz pranganız haline geldiyse, kendinize üretkenlik konusunda iyilik yapıyor sayılmazsınız.
Belli sıklıkta elektronik orucu tutun.
Kelimenin tam anlamıyla oruç tutun. Blake, ailesiyle birlikte bir kez ilkbaharda ve bir kez de sonbaharda tüm haftayı elektronik cihaz kullanmadan geçirdiklerini söylüyor. Başta biraz korkutucu gelse de, elektronik orucu diğerleriyle ve kendinizle bağlantı kurmanızı sağlıyor ve bu da harika bir deneyim oluyor.
♦